BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2024 – 9. runde

Carlsen tapte mot Fedoseev fra Slovenia
Carlsen tapte mot Fedoseev fra Slovenia
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

Sjakk-OL 2024 i BudapestDet norske herrelaget i Sjakk-OL er ute av kampen om en topplassering etter tap 1-3 mot Slovenia i niende runde.

GM Magnus Carlsen (2832) hadde en dårlig dag på toppbordet, og tapte et langt sluttspill mot GM Vladimir Fedoseev (SLO 2692). Dette var dagen etter at Carlsen av FIDE ble kåret til det siste hundreårets beste sjakkspiller. Carlsen sa selv at han mente Gary Kasparov hadde fortjent denne utmerkelsen. Deretter sa Carlsen at han er motstander av at Russland og Belarus skal få tilbake sine rettigheter i FIDE. Denne saken skal opp til avstemming på FIDEs kongress i løpet av helgen. Les mer om dette hos Chess.com.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2661) kom aldri helt i gang med svart mot GM Anton Demchenko (SLO 2597). Demchenko, som i likhet med førstebordspiller Fedoseev opprinnelig er russisk, kom godt ut av åpningen med hvit. Christiansen måtte slite hele partiet med en dårlig springer, og gjorde så en avgjørende feil i trekk 28.

GM Aryan Tari (2642) hadde en fin stilling i midtspillet mot GM Jan Subelj (SLO 2498), men fordelen forsvant etter hvert. Etter mange avbytter endte det med et helt likt sluttspill og remis.

GM Frode Urkedal (2546) fikk tidlig store problemer med svart mot FM Matic Lavrencic (SLO 2360), men klarte å forsvare seg til remis. Urkedal er fortsatt norsk toppscorer med 6½ poeng på 9 runder. Han er også den eneste på laget som er i pluss ratingmessig.

Juniortoppene Abdusattorov og Gukesh spilte remis
Juniortoppene Abdusattorov og Gukesh spilte remis
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

De regjerende OL-mesterene Usbekistan ble det første laget som klarte å bremse ledende India. Matchen i niende runde endte uavgjort 2-2 etter fire remiser. På førstebord møttes verdens to beste juniorer, GM Gukesh D (IND 2764) og GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2766).

To runder før slutt leder India i Åpen klasse med 17 av 18 mulige lagpoeng. På 15 poeng følger USA, Usbekistan og Kina, mens det er fem lag på 14 poeng.

Norge falt fra 11. til 23. plass på tabellen og har 12 lagpoeng. Vi er fortsatt beste nordiske nasjon, men Danmark og Sverige har også 12 lagpoeng, og selv Færøyene er oppe på 11. Island og Finland er litt lenger bak med 10 lagpoeng.

Norge slo Singapore i niende runde
Norge slo Singapore i niende runde
(Foto: Michal Walusza)

Det norske kvinnelaget vant en jevnt kamp mot lavt ratede Singapore med 2½-1½. Tre av partiene endte remis, så WGM Niina Koskela (2173) ble matchvinner på andrebord med seier mot Kay Yan Eden Pang (SGP 1847). WIM Olga Dolgova (2171) holdt stand på det norske førstebordet mot WGM Qianyun Gong (SGP 2250), mens det også ble remiser på WIM Viktorija Ni (2163) og Monika Machlik (2109). WIM Sheila Barth Stanford (2175), som sto over denne runden, er fortsatt langets toppscorer med 5½ poeng på 7 partier.

Kasakhstan har nå overtatt ledelsen i Kvinneklassen etter seier 2½-1½ i toppoppgjøret mot Polen. Samtidig avga India lagpoeng med 2-2 mot USA. Dette betyr at Kasakhstan leder alene med 16 lagpoeng foran India med 15. Deretter følger en stor gruppe med 9 lag på 14 lagpoeng. Her finner vi bl.a. Kina, Armenia, Polen og USA.

Finland tok sin tredje strake seier, og er fortsatt beste nordiske lag med sine 12 lagpoeng. Sverige og Norge har begge 11 poeng, mens Island har 10 lagpoeng og Danmark 9.

I tiende og nest siste runde lørdag kl. 15.00 møtes India og USA, de to høyest ratede lagene i mesterskapet. Norge skal opp mot Moldova, som har prioritert ungdommen og satt sine høyest ratede spillere på de nederste bordene. Det norske kvinnelaget blir favoritter mot Bangladesh, men se opp for WIM Rani Hamid (BAN 1900), som har seks strake seire på sjettebord.

Det blir direktesendte partier med 15 minutters forsinkelse hos bl.a. Lichess og Chess.com. Offerspill vil kommentere mesterskapet på Twitch og YouTube.
Se også omtale hos Chess.com.