BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2024 – 8. runde

Carlsen vant mot Quang Liem Le
Carlsen vant mot Quang Liem Le
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

Sjakk-OL 2024 i BudapestDet norske herrelaget i Sjakk-OL måtte nøye seg med uavgjort 2-2 mot Vietnam i åttende runde.

GM Magnus Carlsen (2832) tok en sterk svartseier mot GM Quang Liem Le (VIE 2741). Den 33-årige vietnameseren, som bor i USA, er uoffisielt helt oppe på 12. plass på verdensrankingen. Carlsen sto litt bedre da Quang Liem Le i trekk 28 ofret dronningen for tårn, løper og springer. I utgangspunktet er dette mer enn nok materiell, men Carlsens dronning viste seg snart å være overlegen motstanderens offiserer.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2661) på andrebord spilte remis med hvit mot GM Ngoc Truong Son Nguyen (VIE 2633). Dette var et solid og velspilt parti fra begge parter.

GM Aryan Tari (2642) var tilbake på laget etter sykdomsforfall i forrige runde. Dermed gikk GM Elham Amar (2539) tilbake på innbytterbenken. Tari med svarte brikker holdt balansen ut fra åpningen, men fra trekk 19 begynte det å gå nedoverbakke. GM Tuan Minh Le (VIE 2564) fikk et kraftig intiativ og vant snart en bonde. Det var ingen vei tilbake for Tari, som etter 41 trekk fikk sitt første tap i turneringen.

GM Frode Urkedal (2546) sto godt med hvit etter åpningen mot GM Tuan Minh Tran (VIE 2434), men fordelen forsvant og Urkedal måtte senere slite med en svak kongestilling. Det var likevel ingen krise, og Norges toppscorer berget remis og uavgjort match uten spesielle problemer.

Ledende India fortsetter å imponere, og smadret Iran hele 3½-½ i åttende runde. GM D Gukesh (IND 2764) vant med svart mot GM Parham Maghsoodloo (IRI 2723) på førstebord, og GM Arjun Erigaisi (IND 2778) fulgte opp med seier på tredjebord. Gukesh og Erigaisi har hhv. 6½ av 7 og 7½ av 8 så langt.

Usbekistan slo Serbia og er nummer to
Usbekistan slo Serbia og er nummer to
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

Med tre runder igjen å spille leder India i Åpen klasse med 16 lagpoeng. Det er likevel ikke avgjort, for de regjerende mesterene Usbekistan og arrangørlandet Ungarn er bare 2 lagpoeng bak med sine 14. På 13 lagpoeng følger Kina, USA og Iran.

Norge holdt sin plass på tabellen og er nummer 11, som et av 13 lag med 12 lagpoeng. Danmark, Sverige og Finland har alle 10 lagpoeng, mens Færøyene har 9 og Island 8 poeng.

Det norske kvinnelaget tapte 1½-2½ mot Mexico. Både WGM Niina Koskela (2173) og WIM Sheila Barth Stanford (2175) tapte på de øverste bordene. Dette var Stanfords første tap i Sjakk-OL, men hun er fortsatt lagets toppscorer. WIM Viktorija Ni (2163) vant på tredjebord, mens Monika Machlik (2109) spilte remis på fjerdebord. Machlik hadde nok ambisjoner om å vinne mot en spiller ratet 1800, men motstanderen fikk relativt tidlig ofret seg til remissjakker.

Førstebord i kampen mellom Polen og India
Førstebord i kampen mellom Polen og India
(Foto: Mark Livshitz)

Det er ny spenning i toppen i Kvinneklassen etter at ledende India gikk på et knapt nederlag mot Polen. Dermed ble inderne tatt igjen og må dele tabelltoppen med Polen og Kasakhstan, alle med 14 lagpoeng. Like bak med 13 poeng følger USA, Armenia og Ukraina.

Finland har tatt over som beste nordiske land, og er nummer 36 med 10 lagpoeng. Sverige og Norge har 9 poeng, mens Island har 8 lagpoeng og Danmark 7.

Nå starter innspurten i Sjakk-OL, med bare tre runder igjen. I niende runde fredag kl. 15.00 skal India møte de regjerende mesterene Usbekistan. Norge har hvit på førstebord mot Slovenia, med den tidligere russeren GM Vladimir Fedoseev (SLO 2692) på toppbordet. Det norske kvinnelaget trenger en seier nå, og burde ha gode muligheter mot Singapore.

Det blir direktesendte partier med 15 minutters forsinkelse hos bl.a. Lichess og Chess.com. Offerspill vil kommentere mesterskapet på Twitch og YouTube.
Se også omtale hos Chess.com.