BERGENSJAKK

Grand Chess Tour 2024 – Superbet Rapid & Blitz Poland – dag 3

Wei Yi gikk til topps i hurtigsjakken
Wei Yi gikk til topps i hurtigsjakken
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Grand Chess TourGM Wei Yi (CHN 2758) gikk til topps i hurtigsjakkdelen av Superbet Rapid & Blitz Poland, ett poeng foran GM Magnus Carlsen (2828) på andreplass. Den 24-årige kineseren har dermed et lite forsprang før turneringen avsluttes lørdag og søndag med 18 runder lynsjakk. På tross av dette er Carlsen klar favoritt til sammenlagtseier.

I dagens første runde hadde Carlsen hvit mot GM Praggnanandhaa R (IND 2704). Det var nordmannen som presset i midtspillet og sto litt bedre, men Praggnanandhaa hadde kontroll og fikk avviklet til et remissluttspill. Wei Yi vant mot GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2773) i denne runden, og var dermed alene i tet for første gang.

Etter dette ventet svart mot GM Vincent Keymer (GER 2647). Hvit sto noe bedre i midtspillet, men Carlsen fikk byttet endel brikker og utlignet stillingen. Så kom en stor tabbe fra Keymer med 28.Da4??. Dette ga Carlsen et knusende angrep etter 28…Sf3+, og han vant i løpet av få trekk. Wei Yi vant også denne runden, og tok sin femte strake seier da han slo GM Gukesh D (IND 2649).

I det siste hurtigsjakkpartiet hadde Carlsen hvit mot GM Anish Giri (NED 2687), som hadde skuffet så langt. Her bukket Carlsen tidlig en viktig bonde, men han klarte å jobbe seg tilbake i partiet og berget remis etter et langt sluttspill. Wei Yi avsluttet med en solid remis mot Praggnanandhaa og endte dermed ett poeng foran.

Carlsen er fortsatt favoritt sammenlagt
Carlsen er fortsatt favoritt sammenlagt
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Wei Yi gikk altså til topps i hurtigsjakken med 13 poeng foran Carlsen med 12 og Praggnanandhaa med 10 poeng. Deretter fulgte GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2748) og GM Kirill Shevchenko (ROU 2622) med 9 poeng og Abdusattorov og GM Arjun Erigaisi (IND 2671) med 8. Nederst på tabellen finner vi Gukesh, Giri og Keymer med 7 poeng. Merk at det var 2 poeng for seier og 1 poeng for remis i hurtigsjakken, mens lynsjakken har vanlig poengberegning.

Lørdag spilles det 9 runder lynsjakk med start kl. 13.00. Det er direktesending hos bl.a. Chess.com og Lichess.
Senere på dagen skal Carlsen, Duda og Keymer alle i aksjon i onlineturneringen Chess.com Classic, som inngår i Champions Chess Tour.

Les mer om tredje dag av Superbet Rapid & Blitz Poland hos Chess.com.

Tabell hurtigsjakk                       
1.   GM Wei Yi                 CHN  13/18
2.   GM Magnus Carlsen         NOR  12
3.   GM Praggnanandhaa R       IND  10
4-5. GM Jan-Krzysztof Duda     POL  9
     GM Kirill Shevchenko      ROU  9
6-7. GM Nodirbek Abdusattorov  UZB  8
     GM Arjun Erigaisi         IND  8
8-10.GM Gukesh D               IND  7 
     GM Anish Giri             NED  7
     GM Vincent Keymer         GER  7