BERGENSJAKK

Ny norsk sjakkbok: Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig

Tirsdag 9. januar 2024 kl. 18:00 lanseres boken Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig på The Good Knight i Oslo. Lanseringen blir et bokbad ledet av Heidi Røneid fra NRK Sjakk i samtale med forfatteren, stormester Torbjørn Ringdal Hansen.

Boken kan forhåndsbestilles på Sjakkhuset.no og sendes ut signert på lanseringsdagen.
Boken er utgitt på Gyldendal Norsk Forlag og er den naturlige oppfølgeren til Sjakkinnsikt, som nå trykkes opp i 3. opplag.
Her er mer informasjon om boken:

Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig
av GM Torbjørn Ringdal Hansen

Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig

Den nye sjakkboken fra stormester Torbjørn R. Hansen passer for den som kan det grunnleggende, men ønsker et løft i spillestyrken.

– Boken er ganske uvanlig i sin sjanger, ettersom den tar for seg overgangen fra midtspillet til sluttspillet, forklarer forfatteren, stormester Torbjørn R. Hansen.

Målet er at leseren skal klare å avvikle til gode sluttspill, og deretter klare å få ballen i mål på en effektiv måte. Etter å ha vært sjakklærer i årevis, har han sett at det er her skoen trykker for de aller fleste.

Hva får du i boka?
– Det er enkelt å lære seg noen giftige åpninger, og få et par taktiske redskaper i verktøykassa, men langt vanskeligere er det å øke forståelsen. Dette ønsker jeg å oppnå ved å vektlegge pedagogiske og grundige kommentarer, slik at man skal bli klokere og sterkere for hvert kapittel man tilbakelegger, forteller stormesteren.

Boken kan sees på som en oppfølger til Sjakkinnsikt – bli bedre i sjakk med Torbjørn, og en ting de har til felles er at det kompliserte forklares på en lettfattelig måte.

– Nivåmessig er de to bøkene omtrent på samme nivå, men Dype sjakktrekk er nok et lite hakk mer avansert, mener Torbjørn.

De grundige forklaringene gjør at en relativt uerfaren sjakkspiller vil plukke opp masse, samtidig som det vil være mye matnyttig selv for en erfaren klubbspiller.

Hvert kapittel avsluttes med håndplukkede oppgaver fra Torbjørns elevers partier, eller opplevelser han har hatt som har vært spesielt instruktive. Sjansen er stor for at du vil kjenne igjen elementer fra ditt eget spill.

Boken er delt i fire deler:

  • De to første delene tar for henholdsvis riktig bruk av bønder, og hvordan man skal gjøre gode bytter. Dette er avgjørelser som aldri kan reverseres, og det er her nesten alle strategiske feil gjøres. Jeg ønsker at man skal ha spillets siste fase i tankene lenge før det faktisk oppstår.
  • I bokens tredje del tar jeg for meg viktige prinsipper som gjelder på tvers av ulike sluttspill. Jeg starter med stillinger med ganske mange brikker på brettet, for det er denne typen sluttspill som oppstår aller oftest.
  • I bokens fjerde del vil du lære om viktig sluttspillteori. I motsetning til de fleste andre bøker om sluttspillet begrenser jeg meg til å gå gjennom den teorien du ofte vil få bruk for. På denne måten blir det overkommelig å komme seg gjennom boken, og du slipper å bry deg om tekniske sluttspill som du mest sannsynlig aldri får bruk for.

Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig kan kjøpes hos Sjakkhuset fra lanseringen tirsdag 9. januar 2024 kl 18:00 eller her på sjakkhuset.no.