BERGENSJAKK

Ny norgesrekord i simultan på Olsvikåsen skole – desember 2023

Ny rekordsimultan på Olsvikåsen i Bergen
av Joachim B. Nilsen

Fra rekordsimultanen på Olsvikåsen skole
Fra rekordsimultanen på Olsvikåsen skole
(Foto: Eirik T. Gullaksen)

Mandag 11. desember 2023 ble det satt ny norgesrekord i simultansjakk på Olsvikåsen videregående skole i Bergen. Dette er den andre simultanen skolen arrangerer i år, mens det tidligere år har vært én simultan i året.

IM Joachim B. Nilsen, tidligere elev ved skolen, har vært en del av sjakkmiljøet på skolen i flere år og har sammen med elevene satt flere norgesrekorder. Den store forskjellen fra de tidligere simultanene var imidlertid at Nilsen denne gang fikk med seg IM Kjetil Stokke som tandempartner i simultanen. De to spilte tandem mot totalt 357 elever, noe som er en økning fra den forrige rekorden på 334 spillere. I tillegg bidro Sigur Myny (Søråshøgda), Ariza Hina (Søråshøgda), Eirik T. Gullaksen (Bergens) og Teodor Tenfjord Engelsen (Bergens) underveis ved å både spille selv og ved å gi elevene gode råd og tips i kampen om premier, blant annet brett og brikkesett fra Play Magnus signert av Magnus Carlsen. Olai Dyrhaug Eriksen (Bergens), Eirik Texe (Bergens) og Anna Young (Sotra) stilte også opp som hjelpere for elevene.

Et flertall av simultanspillerne var jenter
Et flertall av simultanspillerne var jenter
(Foto: Eirik T. Gullaksen)

Tidligere rekorder fra ordinære simultaner er 334 partier fra mars i år, 329 partier fra 2021, 269 partier i 2019 og 160 i 2018. Alle disse rekordene ble satt på Olsvikåsen videregående skole, hvor skolens egen Karl-Marthon Kjelland er pådriver og ildsjel.

Kombinasjonen av flere spillere og god hjelp til elevene resulterte i at det denne gangen endte 328-29 i favør simultanspillerne. Til sammenligning endte den forrige simultanen med tre seire og én remis for elevene. Arrangementet startet kl. 09.00 og var ferdig nærmere kl. 17.00, noe som var en langt raskere affære enn forrige simultan, som varte helt til kl. 22.00 på kvelden. Det lengste partiet varte denne gang rundt 80 trekk.

Sjakk er svært populært på Olsvikåsen, hvor man planlegger å fortsette med både store simultaner og turneringer. Skolen har gått til innkjøp av 400 sjakksett, og er dermed godt rustet til enda høyere deltakertall i framtiden. Det sterke nivået blant elevene er neppe tilfeldig og kommer som resultat av fokus på sjakk gjennom flere år.