BERGENSJAKK

Kongens fortjenstmedalje til Leif Bjornes

Vi viderebringer følgende fra Bjarte Leer-Helgesen:

Kongens fortjenstmedalje til Sørlandets sjakk-konge!

Bjornes fikk Kongens fortjenstmedalje
Bjornes fikk Kongens fortjenstmedalje
(Foto: Bjarte Leer-Helgesen)

Mandag 11. desember 2023 fikk Leif Bjornes utdelt Kongens fortjenstmedalje av Knut Berg, assisterende statsforvalter i Agder. Dermed kan den brennende ildsjelen se frem til høytidelig audiens hos Kongen.

I talen pekte statsforvalteren på Leif Bjornes’ utallige roller i sørlandssjakken. Han har hatt alle tenkelige verv i Kristiansand Sjakklubb og Agder krets, og han har arrangert Landsturneringen i 1987 samt flere NM for Ungdom.

Det som gjør Bjornes til et unikum, er imidlertid hans frivilligrolle som sjakklærer for barn og unge siden midten av 1970-tallet. En eller to ganger i uken har han lært bort sine sjakktriks til unge håpefulle i Kristiansand Sjakklubb Ungdom. Leif Bjornes har kort fortalt æren for at det har eksistert et levende sjakkungdomsmiljø i regionen de siste 50 årene. Kongens fortjenstmedalje henger høyt, svært høyt, men likevel trakk statsforvalteren frem at utmerkelsen ikke kommer en dag for tidlig.

Alle sjakkspillere på Sørlandet kjenner Leifs doble sinnelag. Han er en mild og ydmyk lærer. Illustrerende nok tok en god stund før Leif forsto at det nettopp var han som skulle overraskes med kongelig heder den kvelden. På den andre siden har Bjornes en urokkelig tro på sjakkens evne til å bygge lokalsamfunn. Mange barn kombinerer sjakkinteressen med andre aktiviteter innen idrett og kultur, men det finnes samtidig flere som har funnet sitt ene trygge fellesskap under Leifs vinger. Flere tiår før utenforskap ble et moteord, bekjempet Bjornes fenomenet ved å bygge inkluderende og tolerante fellesskap.

Hvor mange årsverk Leif Bjornes har gitt som frivillig innsats til sørlandssjakken, har vi ikke greid å regne ut. Men det vi vet, er at folkekongen Harald kan se frem til besøk av Sjakk-kongen Leif!

Bjarte Leer-Helgesen
– På vegne av alle Leif Bjornes-fans