BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 9. runde

Tsjekkia slo Norge i siste runde
Tsjekkia slo Norge i siste runde
(Foto: European Chess Union)

EM for landslag 2023Det norske herrelaget i EM for landslag stilte uten GM Magnus Carlsen (2829) mot Tsjekkia i niende og siste runde. Resultatet ble en jevn match hvor tsjekkerne gikk seirende ut med 2½-1½.
Det norske kvinnelaget avsluttet mesterskapet med tap 1½-2½ mot hjemmelaget Montenegro.

GM Aryan Tari (2620) forsvarte seg aktivt med svart mot GM David Navara (CZE 2695) på førstebord, og holdt remis i et bortimot feilfritt parti. IM Elham Amar (2584) sto litt bedre mot GM Thai Dai Van Nguyen (CZE 2624) på andrebord, men også dette ble remis uten større dramatikk.

På tredjebord var GM Lars Oskar Hauge (2498) tilbake på laget etter å ha stått over tre runder. Han sto lenge til tap mot GM Stepan Zilka (CZE 2609), og tsjekkeren byttet seg etter hvert til et vunnet bondesluttspill. Med en halvtime igjen på klokken brukte så den tsjekkiske stormesteren bare 5 sekunder på 45. g3??, en trekk som kastet bort vinsten. Etter dette var stillingen remis, noe Hauge snart viste på brettet.

Med tre remiser øverst falt avgjørelsen på fjerdebord, hvor IM Tor Fredrik Kaasen (2471) hadde hvit mot IM Jan Vykouk (CZE 2488). Kaasen fikk stor fordel etter åpningen, men valgte feil plan i trekk 35. Etter dette var stillingen utjevnet, men Kaasen gjorde snart en ny feil og tapte senere sluttspillet.

Serbia vant Åpen klasse
Serbia vant Åpen klasse
(Foto: Mark Livshitz)

Ledende Serbia og Tyskland vant begge sine kamper i Åpen klasse. Dermed endte begge på 15 lagpoeng, men Serbia hadde litt bedre kvalitetspoeng og tok gullet for første gang. På vinnerlaget spilte GM Alexandr Predke (SRB 2661), GM Alexey Sarana (SRB 2669), GM Aleksandar Indjic (SRB 2601), GM Robert Markus (SRB 2582) og GM Velimir Ivic (SRB 2557). Både Predke og Sarana er opprinnelig russere som har valgt å flytte utenlands etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Tredjeplassen gikk til Armenia på 13 lagpoeng, mens Polen og Tsjekkia på de neste plassene hadde 12 poeng.
Hvis Norge hadde vunnet mot Tsjekkia i siste runde ville laget endt helt oppe på femteplass. Nå ble det i stedet 13. plass med 10 lagpoeng. Nest beste nordiske lag ble Island på 9 lagpoeng, mens Sverige hadde 8, Danmark 6, Finland 6 og Færøyene 4 poeng.

Carlsen ble norsk toppscorer med 6½ poeng av 8, noe som omtrent tilsvarer forventet score. Også Tari og Kaasen endte rundt forventet score, mens Amar og Hauge begge tok ett poeng for lite.

Kvinneklassen tapte Norge 1½-2½ mot Montenegro. WIM Olga Dolgova (2218) sørget for norsk seier på førstebord, mens Monika Machlik (2081) spilte remis på andrebord. Det holdt likevel ikke til lagpoeng, da både Hanna B. Kyrkjebø (1912) og Marte B. Kyrkjebø (1811) tapte. Det ble ingen klar toppscorer på det norske laget, hvor Dolgova, Machlik og Skaslien alle tok 2½ poeng på 7 partier. Med unntak av Skalien gikk alle ned i rating.

Bulgaria vant kvinneklassen
Bulgaria vant kvinneklassen
(Foto: Mark Livshitz)

Bulgaria hadde ledet kvinneklassen i siste halvdel av turneringen. De viste i niende runde av dette var vel fortjent, med en avsluttende seier 2½-1½ mot førsterangerte Georgia. Dermed ble det gull til Bulgaria, som tok 16 lagpoeng. Vinnerlaget besto av GM Antoaneta Stefanova (BUL 2417), IM Nurgyul Salimova (BUL 2412), WGM Viktoria Radeva (BUL 2332), FM Gergana Peycheva (BUL 2287) og WGM Beloslava Krasteva (BUL 2262).

Sølvet gikk til Aserbajdsjan på 15 poeng, mens det var fire lag på 12 poeng. Frankrike hadde best kvalitetspoeng og kapret bronsen foran Ukraina, Hellas og Polen.

Sverige ble beste nordiske lag med sine 8 lagpoeng og 22. plass. Island tok 7 poeng, Norge 5 og Finland 3 poeng. Norge endte på 30. plass, noe som var likt med forhåndsrangeringen.