BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 8. runde

Norge slo Nederland i åttende runde
Norge slo Nederland i åttende runde
(Foto: European Chess Union)

EM for landslag 2023Det norske herrelaget i EM for landslag fortsetter å spille seg oppover tabellen. I åttende og nest siste runde ble det seier 2½-1½ mot Nederland. Det ble også en god runde for det norske kvinnelaget, som vant 2½-1½ mot Nord-Makedonia.

GM Magnus Carlsen (2829) hadde hvit mot sin tidligere VM-sekundant GM Jorden van Foreest (NED 2700). Carlsen sto litt bedre hele veien, og klarte til slutt å presse fram en avgjørende seier i et langt sluttspill.

IM Elham Amar (2584) og IM Tor Fredrik Kaasen (2471) spilte begge solide remiser mot hhv. GM Benjamin Bok (NED 2621) og GM Liam Vrolijk (NED 2569). GM Aryan Tari (2620) måtte derimot jobbe litt mer med svart mot GM Max Warmerdam (NED 2638). Nederlenderen presset og vant til slutt en bonde, men Tari forsvarte seg bra og berget remis etter 79 trekk.

Ledende Serbia og Tyskland vant begge sine kamper i Åpen klasse. Dermed er disse to i tet med 13 lagpoeng, men Serbia har litt bedre kvalitetspoeng.
To poeng bak lederlagene finner vi England, Armenia, Kroatia og Hellas med 11 poeng.

Norge har endelig fått opp dampen og er nå nummer 11 med 10 lagpoeng. Sverige og Island har 8 lagpoeng, Danmark 6, Finland 5 og Færøyene 4 poeng.

Kvinneklassen ble det endelig en ny seier til Norge etter stygge tap i de to foregående rundene. Nord-Makedonia ble slått 2½-1½ etter helpoeng til Ingrid Skaslien (1941) og Hanna B. Kyrkjebø (1912) pluss en remis på førstebord ved Monika Machlik (2081).

Polen mot Bulgaria i kvinneklassen
Polen mot Bulgaria i kvinneklassen
(Foto: European Chess Union)

Bulgaria forsvarte sin ledelse i kvinneklassen med en knapp seier mot Polen. Dermed er det forsatt førsteplass på bulgarerne, som har 14 lagpoeng. Aserbajdsjan er nummer to med 13 poeng, fulgt av Frankrike med 12 og Serbia med 11 poeng.
Sverige vant åttende runde og er beste nordiske lag med sine 8 lagpoeng. Island har 7, Norge 5 og Finland 3 poeng.

Niende og siste runde spilles mandag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha svart på førstebord mot Tsjekkia. Dette er et jevnt lag bl.a. GM David Navara (CZE 2695), GM Thai Dai Van Nguyen (CZE 2624) og GM Stepan Zilka (CZE 2609).
I kvinneklassen skal Norge møte hjemmelaget Montenegro.

Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).