BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 7. runde

Carlsen berget til slutt remis mot Bjerre
Carlsen berget til slutt remis mot Bjerre
(Foto: Mark Livshitz)

EM for landslag 2023Det ble en jevn match mellom det norske og danske herrelaget i syvende runde av EM i sjakk for landslag. Til slutt gikk Norge seirende ut 2½-1½. Dermed er laget for første gang i mesterskapet på positiv score, med tre seire, to uavgjorte og to tap.
Det norske kvinnelaget ble derimot knust av Østerrike og tapte 0-4.

GM Magnus Carlsen (2829) fortsetter å spille uvanlige åpninger, denne gang Nimzowitsch forsvar (1.e4 Sc6) med svart mot unge GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2633). Åpningen fungerte bra, og Carlsen sto best etter et sterkt kvalitetsoffer i trekk 16. Etter noen svake trekk fra nordmannen i midtspillet tok Bjerre over, og Carlsen så seg tvunget til å ofre dronningen. Resultatet ble en en sjelden materiell balanse, med dronning mot løper, springer og to bønder. Med aktivt forsvar skaffet Carlsen seg snart en farlig fribonde i a-linjen som sikret remis.

GM Aryan Tari (2620) presset med hvit i hele partiet mot GM Mads Andersen (DEN 2612), og hadde fortsatt fordel da han valgte å ta remis ved evig sjakk. Dette var nok en taktisk beslutning for å sikre lagseieren. Hvis han måtte kunne Tari spille videre på vinst her.
IM Elham Amar (2584) sto alltid litt dårligere med svart mot GM Jesper Sondergaard Thybo (DEN 2522), men så ikke ut til å ha spesielle problemer med å sikre et halvpoeng.

IM Tor Fredrik Kaasen (2471) vant med hvit mot GM Allan Stig Rasmussen (DEN 2507) på fjerdebord. Dansken var under press hele partiet, men hadde en mulighet til å redde seg like før slutten. Da denne ikke ble grepet var partiet snart over. Kaasen viser god form og har nå 3½ poeng på de fire siste rundene.

Toppoppgjøret i Åpen klasse mellom England og Tyskland endte uavgjort 2-2 etter fire remiser. Serbia nyttet da sjansen til å komme opp på delt førsteplass med seier i sin kamp mot Romania. Med to runder igjen å spille leder dermed Tyskland, England og Serbia med 11 lagpoeng foran Frankrike, Armenia og Hellas med 10.

Norge begynner å få opp farten og er nummer 17 med 8 lagpoeng, samme poengsum som Sverige på plassen bak. Danmark og Island har 6 lagpoeng, Finland 4 og Færøyene 3 poeng.

Frankrike - Bulgaria i kvinneklassen
Frankrike – Bulgaria i kvinneklassen
(Foto: Mark Livshitz)

Kvinneklassen var Norge sjanseløse mot Østerrike og tapte 0-4. Laget besto i denne runden av WIM Olga Dolgova (2218), Monika Machlik (2081), Ingrid Skaslien (1941) og Marte B. Kyrkjebø (1811).

Ledende Frankrike tapte 1-3 mot Bulgaria i kvinneklassen. Dermed har bulgarerne tatt over førsteplassen og står med 12 lagpoeng. Frankrike og Aserbajdsjan har 11 poeng, mens Hellas og Polen har 10.

Sverige har 6 lagpoeng og er fortsatt beste nordiske lag på tross av tap i denne runden. Island har 5 lagpoeng, Norge 3 og Finland 1 poeng.

Åttende og nest siste runde spilles søndag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha hvit på førstebord mot Nederland. Dette er den tøffeste motstanderen så langt i mesterskapet. På de øverst bordene har nederlenderne GM Jorden van Foreest (NED 2700) og GM Max Warmerdam (NED 2638).
I kvinneklassen spiller Norge mot Nord-Makedonia, et av de to lagene som har lavere ratingsnitt enn det norske laget i mesterskapet.

Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).