BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 1. runde

Slovakia holdt Norge til 2-2 i første runde
Slovakia holdt Norge til 2-2 i første runde
(Foto: Mark Livshitz)

EM for landslag 2023Begge de norske lagene spilte 2-2 i første runde av EM i sjakk for landslag i Montenegro. Dette var nok et resultat kvinnelaget hadde mest grunn til å være fornøyd med.

I Åpen klasse var Norge favoritter mot Slovakia. GM Magnus Carlsen (2829) vant enkelt på førstebord mot GM Jergus Pechac (SVK 2580), men GM Viktor Gazik (SVK 2547) utlignet for slovakene med seier mot GM Aryan Tari (2620) på andrebord. De to andre partiene, som var svært ulike, endte begge med remis.

Lagsjakkspesialist GM Lars Oskar Hauge (2498) var solid mot IM Samir Sahidi (SVK 2464) på fjerdebord, men på tredjebordet var det kaos i partiet mellom IM Elham Amar (2584) og IM Juraj Druska (SVK 2472). Amar var lenge kvalitet under, men med farlige fribønder på dronningfløyen. Amar spilte som vanlig hardt på vinst, men etter korrekt spill fra begge endte det med poengdeling.

Det var flere høyt rangerte lag som måtte avgi lagpoeng i første runde, og den store bomben var at Danmark slo førsterangerte Aserbajdsjan. Tre av partiene endte remis, og dermed ble andrebordet avgjørende. Her vant GM Mads Andersen (DEN 2612) mot selveste GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2734). I tillegg til dette måtte andrerangerte Romania nøye seg med 2-2 mot Østerrike.

De to norske landslagene
De to norske landslagene
(Foto: Frode Urkedal – lagleder)

I Kvinneklassen spilte Norge mot Romania, som var høyere ratet på alle bord. Likevel endte kampen altså 2-2. WIM Olga Dolgova (2218) vant for Norge på førstebord mot WGM Mihaela Sandu (ROU 2292), men Romania utlignet på andrebord hvor Ingrid Skaslien (1941) tapte mot WIM Miruna-Daria Lehaci (ROU 2225). Dermed gjensto bord tre og fire, hvor tvillingparet Hanna B. Kyrkjebø (1912) og Marte B. Kyrkjebø (1811) spilte remis mot hhv. WFM Alessia-Mihaela Ciolacu (ROU 2175) og WGM Carmen Voicu-Jagodzinsky (ROU 2237).

Se også omtale av første runde hos Chess.com.

Andre runde spilles søndag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha svart på førstebord mot Østerrike, som bl.a. har GM Valentin Dragnev (AUT 2589) og GM Markus Ragger (AUT 2615) på laget.
I kvinneklassen blir det knallhard motstand for Norge i tredjerangerte Tyskland, som har GM Elisabeth Paehtz (GER 2473) på førstebord.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).