Indisk førsteplass i begge grupper ved Vaishali og Vidit
Indisk førsteplass i begge grupper
ved Vaishali og Vidit
(Foto: FIDE)

FIDE Grand Swiss 2023GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2716) gikk til topps i Åpen klasse i FIDE Grand Swiss med 8½ poeng på 11 runder. Andreplassen gikk til GM Hikaru Nakamura (USA 2780) på 8 poeng. Dette betyr at Vidit og Nakamura begge er kvalifisert til neste års kandidatturnering. Vinneren av kandidatturneringen spiller VM-match mot Ding Liren høsten 2024.

De andre som er klare for neste års kandidatturnering er Nepomniachtchi (tapende VM-finalist), Praggnanandhaa (World Cup), Caruana (World Cup) og Abasov (World Cup). I tillegg kommer en spiller fra FIDE Circuit (trolig Gukesh, So eller Giri) og en spiller fra ratinglisten (Firouzja og Giri ligger best an).

Tredjeplass i åpen klasse gikk til GM Andrey Esipenko (FID 2683) på 7½ poeng. Deretter, på samme poengsum, fulgte GM Arjun Erigaisi (IND 2712), GM Vincent Keymer (GER 2717), GM Parham Maghsoodloo (IRI 2707) og GM Anish Giri (NED 2760).

Caruana og Nakmura skal begge til kandidatturneringen i 2024
(Foto: John Saunders)

GM Aryan Tari (2646) avsluttet turneringen med remis mot GM Ruslan Ponomariov (UKR 2641) i 10. runde og tap mot GM Alan Pichot (ESP 2650) i 11. runde. Dermed endte Tari under 50% score med 5 poeng og ratingprestasjon på 2642. Dette var likevel godt nok til å gå opp noen ratingpoeng.

Tari ble dessuten beste nordiske spiller med sin 73. plass, siden GM Nils Grandelius (SWE 2689) noe skuffende endte som nummer 83, også han med 5 poeng.

IM Elham Amar (2568) gjorde sin debut på toppnivå, og fikk det tungt. 18-åringen tapte mot GM Alon Greenfeld (ISR 2455) i runde 10 og sto over siste runde. Dermed ble det 2½ poeng på 10 runder og ratingprestasjon på magre 2431. Det blir nok nye sjanser i Grand Swiss for Amar i kommende år, og han kommer garantert sterkere tilbake.

Kvinneklassen ble vunnet av GM Rameshbabu Vaishali (IND 2448), som ledet gjennom hele siste halvdel av turneringen. Praggnanandhaas eldre søster tok 8½ poeng og var et halvpoeng bak GM Anna Muzychuk (UKR 2510) på andreplass. Vaishali og Muzychuk er dermed kvalifisert for kvinnenes kandidatturnering våren 2024. På de neste plassene fulgte GM Zhongyi Tan (CHN 2517) og IM Batkhuyag Munguntuul (MGL 2366) på 7½ poeng.

GM Pia Cramling (SWE 2446) fikk til slutt en fin plassering etter den svake starten, og endte på syvende plass med 7 poeng.

Les mer om turneringen hos Chess.com: 10. runde | 11. runde.