BERGENSJAKK

NM for døve og hørselshemmede 2023

NM i sjakk for døve og hørselshemmede ble spilt 13-15. oktober.
Øystein Brekke rapporterer:

NM for døve og hørselshemmede 2023

Norgesmesteren Maarten Vreugdenhil i aksjon under mesterskapet
Norgesmesteren Maarten Vreugdenhil
i aksjon under mesterskapet
(Foto: Torbjørn Dahl)

Et første NM i sjakk for døve og hørselshemmede på mange år ble avholdt i Trondheim i helga 13.-15. oktober, i praktisk regi av Trondheim døveforening og med Torbjørn Dahl fra Hell Sjakklubb som turneringsleder.

Maarten Vreugdenhil (58) fra Hell Sjakklubb gikk til topps og ble norgesmester blant de 14 deltakerne. Resultatlista viser at han vant med minste margin på kvalitetspoeng foran Torbjørn Reidar Johansen fra Døves Sjakklubb i Oslo.
Mesteren er opprinnelig nederlender, men har i mange år bodd i Trondheim og er tidligere medlem i Trondheim Sjakkforening.

Se resultatliste hos Turneringsservice og de direktesendte partiene. Flere partier blir tilgjengelig senere hos Turneringsservice.

En rask historisk sjekk bekrefter at det tidligere har vært flere av både NM, Nordiske mesterskap, landskamper, kretskamper, EM og VM i sjakk for døve og hørselshemmede, men tilbudet har vært beskjedent i senere år.

Norges første sjakklubb for døve var trolig Døves Sjakklubb i Trondheim stiftet 16. oktober 1925, og deretter kom Vestfold Døves Sjakklubb i 1935. Etter at Norske Døves Sjakkforbund ble stiftet i 1948, ble Tore Skjørestad fra Stavanger den første norgesmesteren i 1950. Et større NM ble arrangert i Skien i 1956, og vunnet av Wilbert Martinsen fra Sarpsborg, som representerte Døves Sjakklubb i Oslo. Nummer 2 ble Eilif Ohna fra Bergen som lenge var en sterk profil i døvesjakkmiljøet og også ble formann i Norske Døves Landsforbund. Denne sjakkhistorien kan fortjene å bli nærmere utforsket.

Øystein Brekke

NM for døve og hørselshemmede 2023      
1. Maarten Vreugdenhil    Hell    4.5/5
2. Torbjørn Reidar Johansen Døves   4.5
3. Magnus Kokaas       Trondheim 3.0
4. Knut Arne Einan      Døves   3.0
5. Paal Richard Peterson   Døves   3.0
(14 deltakere)