BERGENSJAKK

AI Cup 2023 – dag 5

Vachier-Lagrave vant AI Cup
Vachier-Lagrave vant AI Cup
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2023GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2755) er vinner av AI Cup etter to imponerende matchseire mot GM Magnus Carlsen (2818) på avslutningsdagen.

Vachier-Lagrave tok ledelsen med svart i første parti etter at Carlsen rotet seg fullstendig bort i sluttspillet. Hvit sto bonde over, men franskmannens løperpar skulle være nok til å holde remis uten problemer. Men Carlsen ble for ambisiøs, og endte opp med å tape hele tre bønder. Etter dette var stillingen tapt, noe Vachier-Lagrave demonstrerte.

Carlsen fikk litt press i sluttspillet i parti to, men dette endte remis uten dramatikk. I tredje parti derimot burde Carlsen utlignet med hvit. Han fikk et fullstendig vinnende midtspill med sterke fribønder og angrep mot svarts konge, men valgte å gå inn i sluttspill på feil tidspunkt. Franskmannen fikk blokkert fribøndene og berget et halvpoeng.

Nå måtte Carlsen vinne med svart i fjerde parti for å utligne, men det var Vachier-Lagrave som hadde sjanser til fordel før partiet endte remis ved trekkgjentakelse.

Vachier-Lagrave vant dermed finalematchen 2½-1½, og det måtte spilles ytterligere en match for å kåre vinneren. En matchseier var ikke noe for Vachier-Lagrave, siden Carlsen hadde vunnet alle sine tidligere matcher, og man må tape to for å bli utslått.

Den siste matchen gikk over bare to partier, og igjen tok Vachier-Lagrave ledelsen med svarte brikker i det første partiet. Dette var et svært interessant oppgjør hvor Carlsen i en teorivariant ofret dronningen for bare en lett offiser. Svart måtte gi tilbake materiell for å få ut brikkene, og man endte opp med dronning mot to løpere og to bønder. Carlsen sto noe bedre, men stillingen var svært komplisert og lettere å spille med dronningen. Til slutt kom en overseelse fra Carlsen som ga Vachier-Lagrave avgjørende fordel.

I det siste partiet fikk Carlsen sjanser med svart etter et tvilsomt offisersoffer fra franskmannen i trekk 23. Men flere feil fra Carlsen i de kommende trekkene ga hvit et knusende angrep, og Vachier-Lagrave vant også dette partiet.

Årets utgave av Champions Chess Tour avsluttes med den store finalen i kanadiske Toronto i desember. Her får Carlsen og Vachier-Lagrave med seg Nakamura, Firouzja, Caruana, So, Abdusattorov og Lazavik. Finalen blir en turnering over brettet, mens de seks kvalifiseringsturneringene alle ble spilt online.

Se også omtale hos Chess.com, TV 2 og VG.

Omspillfinale                         
Vachier-Lagrave - Carlsen      2.0-0.0

Endelig finale                        
Vachier-Lagrave - Carlsen      2.5-1.5

Finale tapere                         
Vachier-Lagrave - Nepomniachtc 2.0-0.0        

Semifinale tapere                     
Nepomniachtchi  - Giri         1.5-0.5

Finale vinnere                        
Vachier-Lagrave - Carlsen      2.0-3.0

Kvartfinaler tapere                   
Mamedyarov      - Giri         0.0-2.0
Nepomniachtchi  - Firouzja     2.0-1.0

Semifinaler vinnere                   
Nepomniachtchi  - Carlsen      1.5-2.5
Vachier-Lagrave - Mamedyarov   3.0-1.0

Tapersluttspill                       
Nakamura        - Giri         0.0-2.0
Firouzja        - Lazavik      1.5-0.5

1. cuprunde                           
Carlsen         - Nakamura     2.5-0.5
Nepomniachtchi  - Giri         2.5-0.5
Vachier-Lagrave - Firouzja     3.0-1.0
Mamedyarov      - Lazavik      3.0-2.0

Deltakere med hurtigsjakkrating       
1. GM Magnus Carlsen          NOR 2818
2. GM Ian Nepomniachtchi      FID 2766
3. GM Maxime Vachier-Lagrave  FRA 2755
4. GM Alireza Firouzja        FRA 2742
5. GM Hikaru Nakamura	      USA 2731
6. GM Shakhriyar Mamedyarov   AZE 2711
7. GM Anish Giri              NED 2697
8. GM Denis Lazavik           FID 2495