BERGENSJAKK

AI Cup 2023 – dag 2

Carlsen vant semifinalen i AI Cup
Carlsen vant semifinalen i AI Cup
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2023Semifinalen i AI Cup mellom GM Magnus Carlsen (2818) og GM Ian Nepomniachtchi (FID 2766) ble en jevn og underholdende match. Men selv om Carlsen i et av remispartiene overså forsert matt i 5 trekk gikk han seirende ut til slutt.

Første parti så svært lovende ut for Carlsen i midtspillet, hvor han hadde bonde over og mer aktive brikker. Nepomniachtchi klarte likevel å holde båten flytende, og berget seg til et remissluttspill med bonde under. Carlsen prøvde å vinne dette i over 40 trekk, men måtte nøye seg med poengdeling til slutt.

I det andre partiet gjorde Nepomniachtchi en kjempebrøler i trekk 24, i en stilling hvor han ellers sto litt bedre. Men begge spillerne overså at Carlsen hadde dronningofferet 25…Dxg5+!!, som leder til matt i fem trekk. Etter dette hadde Nepomniachtchi stor fordel en periode, før stillingen ebbet ut i remis.

Carlsen tok ledelsen med hvit i tredje parti, da et fordelaktig sluttspill ble forvandet til et mattnett rundt den svarte kongen.

Nepomniachtchi måtte nå vinne fjerde parti med hvit, og det så lenge svært lovende ut. Han fikk ofret seg til et livsfarlig angrep, og Carlsen måtte senere gi tilbake materiellet med renter. Det oppsto så et svært uvanlig sluttspill med dronning og fem bønder mot tårn, løper og springer. Carlsen måtte ofre begge sine lette offiserer for å stoppe bøndene, og dermed endte man opp i et velkjent teoretisk sluttspill med dronning mot tårn uten bønder. Dette er vunnet for dronningen, men det er ikke enkelt, og Nepomniachtchi klarte ikke oppgaven før 50-trekksregelen brøt inn og partiet endte remis. Dermed ble det matchserier 2½-1½ til Carlsen.

I finalen skal Carlsen møte GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2755), som beseiret GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2711) 3-1 i sin semifinale. De to taperne i semifinalen faller ned i tapersluttspillet hvor de får en ny sjanse til å kjempe seg tilbake.

Giri er fortsatt med etter seier mot Nakamura
Giri er fortsatt med etter seier mot Nakamura
(Foto: Champions Chess Tour)

I tapersluttspillet var GM Hikaru Nakamura (USA 2731) overraskende nok sjanseløs mot GM Anish Giri (NED 2697), og tapte 2-0. Dermed er den største favoritten utenom Carlsen allerede ute av turneringen. Den andre matchen i tapersluttspillet ble vunnet av GM Alireza Firouzja (FRA 2742) med 1½-½ mot GM Denis Lazavik (FID 2495).

Se også omtale hos Chess.com.

Onsdag er det spillestart kl. 18.00 norsk tid, men Carlsens match starter ikke før kl. 19.50. Direktesendte partier kan bl.a. finnes hos Chess24: vinnersluttspill | tapersluttspill.
Det er sending hos TV 2 Sport 2 fra kl. 17.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og WFM Maud Rødsmoen i studio.

Finale vinnere                        
Vachier-Lagrave - Carlsen

Semifinaler tapere                    
Mamedyarov      - Giri
Nepomniachtchi  - Firouzja

Semifinaler vinnere                   
Nepomniachtchi  - Carlsen      1.5-2.5
Vachier-Lagrave - Mamedyarov   3.0-1.0

Tapersluttspill                       
Nakamura        - Giri         0.0-2.0
Firouzja        - Lazavik      1.5-0.5

1. cuprunde                           
Carlsen         - Nakamura     2.5-0.5
Nepomniachtchi  - Giri         2.5-0.5
Vachier-Lagrave - Firouzja     3.0-1.0
Mamedyarov      - Lazavik      3.0-2.0

Deltakere med hurtigsjakkrating       
1. GM Magnus Carlsen          NOR 2818
2. GM Ian Nepomniachtchi      FID 2766
3. GM Maxime Vachier-Lagrave  FRA 2755
4. GM Alireza Firouzja        FRA 2742
5. GM Hikaru Nakamura	      USA 2731
6. GM Shakhriyar Mamedyarov   AZE 2711
7. GM Anish Giri              NED 2697
8. GM Denis Lazavik           FID 2495