BERGENSJAKK

Speed Chess Championship 2023 – Carlsen vant finalen

Carlsen vant Speed Chess Championship 2023
(Foto: Chess.com)

Speed Chess Championship 2023Det ble en jevn finalematch mellom GM Magnus Carlsen (2887) og GM Hikaru Nakamura (USA 2874) i Chess.coms Speed Chess Championship 2023. Etter en svært spennende avslutning gikk Carlsen seirende ut med 13½-12½. Dermed fikk nordmannen revansje for fjorårets finaletap mot samme motstander. Hele finalen med partier og kommentarer kan finnes hos Chess24.

Det ble først spilt 90 minutter lynsjakk med betenkningstid 5+1. Fire av de fem første partiene endte remis, med unntak av en seier til Carlsen i parti to. Deretter ble det skarpere, og spillerne vant to hvitpartier hver på slutten. Dermed ble det 5-4 sammenlagt til Carlsen i denne disiplinen.

Nå fulgte 60 minutter lynsjakk med betenkningstid 3+1. Her gikk Nakamura hardt ut med hele 4½ poeng på de fem første partiene. Han overtok dermed ledelsen sammenlagt en stund, før Carlsen skjerpet seg og avsluttet sterkt med 3½ poeng på de fire siste. Følgelig ble det 5-4 til Nakamura, og uavgjort 9-9 før den siste halvtimen med bullet (1+1).

Nakamura vant det første bulletpartiet, men etter remis i det neste slo Carlsen tilbake med 3½ av 4 i parti 3 til 6. Like før slutt hadde Carlsen 2 poengs ledelse, men amerikaneren vant da han måtte, og dermed ble alt avgjort i det siste partiet. Nakamura trengte seier for å ta matchen til omspill, og fikk to muligheter før Carlsen brøt gjennom med et vakkert dobbelt tårnoffer. Sluttstillingen var enkel vinst for Carlsen, men han nøyde seg med remis for å sikre matchseier.

Les mer om finalen i Speed Chess Championship hos VG og Chess.com.