BERGENSJAKK

Julius Baer Generation Cup 2023 – dag 3

Carlsen vant 3-0 mot Firouzja
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2023GM Magnus Carlsen (2825) knuste GM Alireza Firouzja (FRA 2742) 3-0 i finalen i vinnergruppen i Julius Baer Generation Cup. Dermed får nordmannen lørdagen fri, mens de tre gjenstående spillere i tapergruppen avgjør hvem som blir Carlsens motstander i den avsluttende finalen søndag.

De tre finalepartiene ga alle stor hvitfordel ut av åpningen. I første parti, en Najdorf-Siciliansk, sto Carlsen i praksis til vinst etter 15 trekk. Han slapp aldri taket, selv om Firouzja holdt partiet gående til trekk 46.

Firouzja hadde sjansen til å utligne i parti to, hvor det var hans tur til å stå til vinst med hvit etter 15 trekk. Men i trekk 16 kom en stor feil, og i resten av partiet hadde Carlsen fordel. Han kom ut av komplikasjonene med en ekstra bonde, og hadde ingen problemer med å føre partiet til seier.

I tredje parti gikk det 18 trekk før hvits fordel ble avgjørende. Carlsen ga fra seg mye av fordelen senere, men dette kan ha vært fordi han bare trengte remis for å vinne matchen. Uansett kom det nye feil fra en Firouzja i desperat poengnød, og Carlsen vant også dette partiet.

I tapersluttspillet var det juniorenes dag. GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2703) og GM Denis Lazavik (FID 2495) vant sine matcher mot hhv. GM Fabiano Caruana (USA 2763) og GM Wesley So (USA 2789). Begge matcher endte 1-1 i hurtigsjakken før Abdusattorov og Lazavik vant sine Armageddonpartier med hvit. Dermed gjenstår bare 32-årige Carlsen og tre juniorspillere i turneringen. Lørdag spiller Abdusattorov først mot Lazavik før vinneren skal opp mot Firouzja. Vinneren av denne matchen får en ny sjanse mot Carlsen i søndagens avsluttende finalematch.

Se også omtale hos TV 2 og Chess.com.

Lørdag fra kl. 17.00 spilles de to siste matchene i tapersluttspillet. Carlsen har fri og møter vinneren av tapersluttspillet søndag.
Direktesendte partier kan bl.a. finnes hos Chess24 (vinnersluttspill | tapersluttspill).
Det er sending hos TV 2 Sport 2 fra kl. 17.55 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og Heidi Røneid i studio.