BERGENSJAKK

Landsturneringen 2023 – dag 9

De tre beste i Eliteklassen: Romanov (2), Agdestein (1) og Abdrlauf (3)
De tre beste i Eliteklassen:
Romanov (2), Agdestein (1) og Abdrlauf (3)
(Foto: Helge Brekke)

Landsturneringen 2023GM Simen Agdestein (2584) var den eneste i tetstriden i Eliteklassen i Landsturneringen som vant i siste runde. Dermed forsvarte 56-åringen fjorårets NM-tittel. Han ble samtidig tidenes eldste norgesmester, og satte rekord med 9 kongepokaler. Agdestein spilte god sjakk gjennom hele mesterskapet, og var den som ledet gjennom flest runder.

Agdesteins seier i siste runde kom mot FM Jens E. Ingebretsen (2342), klubbkamerat i OSS. Oppgjøret på førstebord mellom GM Aryan Tari (2646) og IM Elham Abdrlauf (2522) endte remis. Tari hadde en lovende stilling i midtspillet, men mistet fordelen da han ikke fant 24.Ta4!. Den siste med mulighet for førsteplass var GM Evgeny Romanov (2555), men han fikk aldri vinstsjanser i et langt remisparti mot IM Kristian Stuvik Holm (2480).

Agdestein gikk altså til topps med 6½ poeng og ratingprestasjon på 2654. Sølv og bronse gikk til hhv. Romanov og Abdrlauf på 6 poeng. Dette resultatet ga Abdrlauf hans første GM-norm. Tari på fjerdeplass hadde også 6 poeng, men svakere kvalitetspoeng enn de to på plassene foran.

FM Aksel Bu Kvaløy (2347) gjorde et nytt sterkt resultat og ble nummer 5 med 5½ poeng og ratingprestasjon på 2529. 14-åringen har uoffisielt en rating på 2459 etter NM, noe som fører ham inn blant de 100 beste juniorene i verden.

Jacob Templen Grave vant Kandidat
Jacob Templen Grave vant Kandidat
(Foto: Anniken Vestby)

I Kandidat var det tre spillere som tok 6½ poeng. Jacob Templen Grave (2255) og FM Emerik Våpenstad Roulet-Dubonnet (2197) rykker opp til neste års eliteklasse, mens FM Andreas G. Tryggestad (2200) endte som nummer tre. Det var et helt poeng ned til Sigve Hølleland (2154), Isak Vinh Brattgjerd (2185) og Evsuld Myagmarsuren (2184) på plassene fire til seks.

Det ble en ung vinner av Mesterklassen i år. 15-årige William Alexander Olsen (1977) slo tilbake etter tapet i åttende runde, og avsluttet med seier. Ledende Abyl Kizatbay (2154) måtte avgi et halvpoeng mot klubbkamerat Martin Holten Fiskaaen (2026), og dermed gikk Olsen forbi og tok førsteplassen. Olsen og Kizatbay endte begge på 7 poeng, mens FM Daniel Nordquelle (2137) og Jens Hjorth Kjølberg (2148) endte på 6½. Klassevinneren er et av de største talentene i Bærum, og vil trolig få sin eliteseriedebut kommende sesong.

De andre ratingklassene ble vunnet av hhv. Lucas Lesniewski (klasse 1), Markus D. Teigset (klasse 2), Kazim Yilmaz (klasse 3), Ken Ronny Schouten (klasse 4) og Andreas Nygard Ljoterud (klasse 5).

Juniornorgesmester Eivind Grunt Kreken
Juniornorgesmester Eivind Grunt Kreken
(Foto: Helge Brekke)

Vinneren av Junior A er Eivind Grunt Kreken (2101) fra Nordstrand, som ledet gjennom hele turneringen og endte på 7½ poeng. Han er dermed klar for neste års eliteklasse. Nikolai Olsen Wernberg (1685) og Ben Samuel Groth Skaar (2161) på de neste plassene hadde 6½ poeng, mens Sindre Lyngsaunet Ytrestøyl (2061) ble nummer fire med 6 poeng.

Junior B, som ikke kårer norgesmester, ble vunnet helt overlegent av Baltazar Wiger-Nordås (1407) fra Søråshøgda med 8 poeng. Brage Bråten (-) og Susanne Wiggen Larsson (1308) på de neste plassene hadde begge 4½ poeng.

Det var jevnt i Kadett A, hvor tre spillere endte på 6½ poeng. Pantham Kaewpitakkun (1915) fra Dragen hadde best kvalitetspoeng og ble kadettnorgesmester foran Håvard Eriksen Bech (1888) og Yngve Mæhle Rekdal (1799).

Kadett B ble vunnet av Aksel Svendsen (1285) med 6½ poeng foran Urte Karaliute (1239) og Xuan Hoang Dao (-) med 6 poeng.

Sigur H. Myny (1680) fra Søråshøgda tok NM-tittelen i Lilleputt med 7½ poeng. Myny hadde sikret førsteplass allerede før siste runde. På de neste plassene fulgte David Mindestrømmen Simonsen (1840), David Myrseth Nilsen (1675) og William Arntzen Walgren (1800) med 7 poeng.

Miniputtnorgesmester Fredrik Elsness
Miniputtnorgesmester Fredrik Elsness
(Foto: Helge Brekke)

Miniputt fikk en overlegen vinner i Fredrik Elsness (1578) fra Dragen, som tok hele 8½ poeng. Dette var Landsturneringens høyeste poengsum. De andre medaljene gikk til Jiabao Eivind Ji (1702) og Lauritz Nissen Hellerud (1427) på 7 poeng, mens August Solbu (1490) og Sophie Damiano (1349) endte på 6½.

Mikroputt ble vunnet av Michael Mortensen fra Dragen med 8 poeng. Dette betyr at talentfabrikken Dragen vant tre av de aldersbestemte klassene. William Olsen (også Dragen) ble nummer to med 7 poeng, mens Maxy Dolek på tredjeplass hadde 6½. Deretter fulgte Casper Valderhaug, Julian Gjersvik og Even Jåtog Trygstad med 6 poeng.

Senior 65+ ble vunnet av førsterangerte FM Ole Christian Moen (2129) med 7½ poeng. Det var lenge en hard kamp mot Arnt Esbensen (2144), men han tapte siste runde og endte på andreplass med 6½ poeng. Stein Jensen (2031) tok tredjeplassen med 6 poeng, samme poengsum som Bernt Nordby (1981) og Erland Henrichsen (1900). Nordby var beste spiller over 75 år.

Seniornorgesmester 65: Ole Christian Moen
Seniornorgesmester 65: Ole Christian Moen
(Foto: Helge Brekke)

Senior 50+ endte med favorittseier til arrangørklubbens Trond M. Thorgersen (2105), som tok 7 poeng. Bak vinneren var det jevnt, med Eldin David (1943), Ole Woldseth (1984), Jørgen Mosbech Andersen (1919), Trond Støre (2041) og Steinar Sidselrud (1979) alle på 6½ poeng.

Til slutt gjenstår bare Senior B, hvor det ble en ukainsk vinner i Mykhailo Kuzmenko (1570). Gjøvikspilleren tok hele 8½ poeng, og var et helt poeng foran Jan Petter Opedal (1545) på andreplass. Det var ytterligere et helt poeng ned til Stein Å. Sivertsen (1516) som ble nummer tre.

Anniken Vestbys bilder fra niende dag av Landsturneringen finner man hos SjakkTromsø på Facebook: del 1 | del 2 | premieutdeling. Se også arrangørens offisielle bilder på NMs Facebooksider.

Sven Wisløff Nilssen skriver om Landsturneringen hos Tromsø Sjakklubb: NM 2023 i Oslo: Dag 9, Simen Agdestein for 9. gang!

Eliteklassen 9. runde        
Tari     - Abdrauf     ½-½
Agdestein   - Ingebretsen   1-0
Holm     - Romanov     ½-½
Al-Tarboush  - Kvaløy      0-1
Hammer    - Haldorsen    1-0
Hauge     - Mitusov     1-0
Wallace    - Elsness     ½-½
Melaa     - Østenstad    0-1
Urkedal    - Djurhuus     ½-½
Øye-Strømberg - Vestby-Ellingsen ½-½
Tallaksen   - WO        1-0

Tabell Eliteklassen             
1. GM Simen Agdestein   OSS     6.5/9
2. GM Evgeny Romanov   Vålerenga  6.0
3. IM Elham Abdrlauf   OSS     6.0
4. GM Aryan Tari     Offerspill 6.0
5. FM Aksel Bu Kvaløy   Stavanger  5.5
6. IM Kristian S. Holm  Vålerenga  5.0
7. GM Lars Oskar Hauge  OSS     5.0
8. GM Jon Ludvig Hammer  OSS     5.0
9. IM Benjamin Haldorsen Offerspill 4.5
10.FM Jens E. Ingebretsen OSS     4.5
(22 deltakere)

Andre norgesmestre             
Junior:   Eivind Grunt Kreken	 Nordstrand
Kadett:   Pantham Kaewpitakkun Dragen    
Lilleputt: Sigur H. Myny     Søråshøgda
Miniputt:  Fredrik Elsness    Dragen
Mikroputt: Michael Mortensen   Dragen
Senior 65+: FM Ole Christian Moen OSS
Senior 50+: Trond M. Thorgersen  Stjernen

Andre klassevinnere              
Kandidat:  Jacob Templen Grave  OSS
Mester:   William A. Olsen   Bærum
Klasse 1:  Lucas Lesniewski   OSS
Klasse 2:  Markus D. Teigset   Kristiansand
Klasse 3:  Kazim Yilmaz     Modum
Klasse 4:  Ken Ronny Schouten  Tromsø 
Klasse 5:  Andreas N. Ljoterud  Kristiansand
Junior B:  Baltazar Wiger-Nordås Søråshøgda
Kadett B:  Aksel Svendsen    Tønsberg
Senior B:  Mykhailo Kuzmenko   Gjøvik/UKR