BERGENSJAKK

Grand Chess Tour 2023 – Superbet Rapid & Blitz Croatia – dag 2

Carlsens eneste poeng kom mot Anand
Carlsens eneste poeng kom mot Anand
(Foto: Lennart Ootes)

Grand Chess TourGM Magnus Carlsen (2829) fikk en tung start på andre hutigsjakkdag i Superbet Rapid & Blitz Croatia. Det ble tap i de to første rundene før han berget seg inn med seier i dagens tredje og siste parti. Dermed er Carlsen midt på tabellen med 50% score.

Første parti var med hvit mot GM Fabiano Caruana (USA 2752) i runde fire. Her gikk det galt i åpningen, og amerikaneren hadde klar fordel allerede etter 12 trekk. Siden gikk det raskt nedoverbakke, og etter 20 trekk var stillingen tapt. Deretter fulgte svart mot GM Alireza Firouzja (FRA 2745). Igjen fikk Carlsen en dårlig stilling fra åpningen, og igjen sto han til tap etter 20 trekk. Det var en liten mulighet til å berge remis i dronningsluttspillet, men Carlsen fant ikke det riktige forsvaret og tapte igjen.

Med to strake tap passer det kanskje ikke så godt å møte lederen av turneringen, GM Viswanathan Anand (IND 2731). Men Carlsen har godt tak på Anand, og viste dette nok en gang. Denne gang kom Carlsen godt ut av åpningen, og vant en bonde i midtspillet. Tårnsluttspillet med bonde over hadde han ingen problemer med å vinne.

Etter seks av ni hurtigsjakkrunder leder Caruana, Anand og GM Ian Nepomniachtchi (FID 2760) med 8 poeng foran GM Gukesh D (IND 2629) og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2794) med 7. Carlsen står med 6 poeng og deler sjetteplassen med GM Richard Rapport (ROU 2761). Hurtigsjakken gir to poeng for seier og ett for remis. Etter hurtigsjakken spilles det 18 runder lynsjakk.

De tre siste rundene med hurtigsjakk spilles fredag med planlagt start kl. 15.15, kl. 16.45 og kl. 18.15. Carlsen har svart mot Rapport, hvit mot Duda og svart mot GM Constantin Lupulescu (ROU 2572). Det er direktesending hos bl.a. arrangøren og Chess24.

Tabell etter 6 runder hurtigsjakk      
1-3. GM Fabiano Caruana       USA  8/12
     GM Ian Nepomniachtchi    FID  8
     GM Viswanathan Anand     IND  8
4-5. GM Gukesh D              IND  7
     GM Jan-Krzysztof Duda    POL  7
6-7. GM Magnus Carlsen        NOR  6
     GM Richard Rapport       ROU  6
8.   GM Alireza Firouzja      FRA  5
9.   GM Ivan Saric            CRO  4
10.  GM Constantin Lupulescu  ROU  1