BERGENSJAKK

Norway Chess 2023 – 7. runde

Carlsen misset en stor sjanse mot Firouzja
Carlsen misset en stor sjanse mot Firouzja
(Foto: Norway Chess)

Norway ChessDet ble dramatisk i partiet mellom GM Magnus Carlsen (2853) og GM Alireza Firouzja (FRA 2785) i syvende runde av Norway Chess.
Carlsen med hvit fikk en posisjonelt overlegen stilling i midtspillet og sto til klar vinst. Firouzja innså dette, og prøvde å skape kaos med et offisersoffer. Han lyktes bra med dette, for selv om Carlsen fortsatt hadde vinnende fordel ble stillingen vanskelig å spille med lite tid på klokken. I trekk 39 forsvant fordelen da Carlsen ga et tårn for svarts sterke springer på e4.

Sluttspillet som oppsto var svært uklart, men endte til slutt remis ved trekkgjentakelse. Dermed har Carlsen ennå ikke vunnet et eneste av de syv langsjakkpartiene så langt i turneringen. Dette har kostet ham 15 ratingpoeng, og Caruana har i løpet av en uke kortet ned ratingforskjellen med mer enn 30 poeng.

Armageddonpartiet mellom Carlsen og Firouzja gikk som det måtte gå. Carlsen kom godt ut åpningen og vant i Armageddon for sjette gang på rad.

Ledende GM Fabiano Caruana (USA 2764) spilte remis mot GM Gukesh D (IND 2732), men tapte så Armageddonpartiet mot 17-åringen. GM Hikaru Nakamura (USA 2775) tok dermed innpå et halvpoeng da han vant i Armageddon mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2738) etter å ha spilt remis i langsjakkpartiet.

GM Aryan Tari (2642) sto alltid litt dårligere med svart mot GM Anish Giri (NED 2768), og endte bonde under i et dobbelt tårnsluttspill. Med bonde over, tryggere konge og bedre bondestilling hadde Giri ingen problemer med å føre partiet til seier.

So vant mot Abdusattorov
So vant mot Abdusattorov
(Foto: Norway Chess)

Det ble også tre poeng til GM Wesley So (USA 2760) mot GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2731). Dette var amerikanerens første seier etter remis i de seks første rundene. Dette betyr at det nå bare er Carlsen og Tari som ikke har vunnet noe langsjakkparti i årets Norway Chess. Carlsen har seks remiser og ett tap, mens Tari har tre remiser og fire tap.

Med to runder igjen å spille leder Caruana med 14½ poeng foran Nakamura med 12½. So på 10½ gjorde et langt hopp på tabellen til tredjeplass, mens Gukesh og Giri på de neste plassene har 10 poeng. Carlsen er på delt syvende plass med 9 poeng, mens Tari er sist med 3 poeng.
Det er 3 poeng for seier i langsjakken, mens Armageddon gir 1½ poeng til vinneren og 1 poeng til taperen.

Spillerne har nå en ny fridag. Åttende og nest siste runde spilles torsdag kl. 17.00. Partiene er Caruana – So, Abdusattorov – Nakamura, Mamedyarov – Carlsen, Firouzja – Giri og Gukesh – Tari. Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor kommentatorene er GM Judit Polgar, GM David Howell og IM Jovanka Houska.
TV 2 har sending på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.55 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og WFM Maud Rødsmoen i studio. På TV 2 Play er det sending fra kl. 16.30.

Les mer om Norway Chess hos TV 2, Chess24 og Chess.com.

7. runde                         
Carlsen  - Firouzja       1.5-1.0
Caruana  - Gukesh         1.0-1.5
Nakamura - Mamedyarov     1.5-1.0
So       - Abdusattorov   3.0-0.0
Giri     - Tari           3.0-0.0

Tabell                                
1.   GM Fabiano Caruana       USA 14.5
2.   GM Hikaru Nakamura       USA 12.5
3.   GM Wesley So             USA 10.5
4-5. GM Gukesh D              IND 10.0
     GM Anish Giri            NED 10.0
6.   GM Alireza Firouzja      FRA  9.5
7-8. GM Magnus Carlsen        NOR  9.0
     GM Shakhriyar Mamedyarov AZE  9.0
9.   GM Nodirbek Abdusattorov UZB  6.0
10.  GM Aryan Tari            NOR  3.0