BERGENSJAKK

Norway Chess 2023 – 4. runde

Caruana leder overlegent etter seier mot Firouzja
Caruana leder overlegent etter seier mot Firouzja
(Foto: Norway Chess)

Norway ChessNorway Chess nærmer seg halvveis, men vinneren peker seg allerede ut. GM Fabiano Caruana (USA 2764) vant i fjerde runde mot GM Alireza Firouzja (FRA 2785), og har et stort forsprang med tre seire og en remis i langsjakkpartiene. Den 30-årige amerikaneren har samtidig tatt tilbake andreplassen på verdensrankingen som han ikke har hatt siden høsten 2021.

GM Magnus Carlsen (2853) sliter fortsatt med å vinne partier i langsjakken. Han kom dårligst ut med svart mot GM Gukesh D (IND 2732), men spilte seg etter hvert til en liten fordel i sluttspillet. Carlsen vinner ofte slike stillinger, men 17-årige Gukesh forsvarte seg bra og berget remis på tross av tidsnød. Det påfølgende Armageddonpartiet var svært skarpt, men Carlsen gikk seirende ut. Han har dermed vunnet alle sine tre Armageddonpartier, men det blir ikke så mye poeng av dette.

GM Aryan Tari (2642) spilte et solid parti med hvit mot GM Wesley So (USA 2760), og holdt remis selv om han var under press i sluttspillet. I Armageddonpartiet prøvde Tari seg med en Kongegambit. Dette var relativt vellykket, for nordmannen sto best en periode i sluttspillet og hadde vinst i trekk 27. Da han ikke så dette ble resten av partiet en kamp for å berge remis. Dette lyktes Tari med, men remis var godt nok for So som fikk det ekstra halvpoenget.

Carlsen slo Gukesh i Armageddon
Carlsen slo Gukesh i Armageddon
(Foto: Norway Chess)

Det ble også remis i langsjakkpartiene GM Anish Giri (NED 2768) – GM Hikaru Nakamura (USA 2775) og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2738) – GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2731). Her gikk Nakamura og Mamedyarov seirende ut i Armageddon.

Etter fire av ni runder leder Caruana med 10½ poeng. Det er hele 4 poeng ned til Nakamura på andreplass med 6½ poeng. Firouzja er nummer tre med 6 poeng, mens Gukesh har 5½. Carlsen har 4½ poeng og ligger fortsatt på åttende plass, men det er hele 6 poeng opp til ledende Caruana. Tari har 2 poeng og er nederst på tabellen.
Det er 3 poeng for seier i langsjakken, mens Armageddon gir 1½ poeng til vinneren og 1 poeng til taperen.

Femte runde spilles søndag kl. 17.00. Partiene er Caruana – Mamedyarov, Nakamura – Tari, So – Firouzja, Carlsen – Giri og Abdusattorov – Gukesh. Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor kommentatorene er GM Judit Polgar, GM David Howell og IM Jovanka Houska.
TV 2 har sending fra kl. 16.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og Heidi Røneid i studio, men grunnet fotballrunden går sendingen tilsynelatende bare hos TV 2 Play.

Les mer om Norway Chess hos TV 2, Chess24 og Chess.com.

4. runde                         
Firouzja   - Caruana      0.0-3.0
Gukesh     - Carlsen      1.0-1.5
Giri       - Nakamura     1.0-1.5
Tari       - So           1.0-1.5
Mamedyarov - Abdusattorov 1.5-1.0

Tabell                                
1.   GM Fabiano Caruana       USA 10.5
2.   GM Hikaru Nakamura       USA  6.5
3.   GM Alireza Firouzja      FRA  6.0
4.   GM Gukesh D              IND  5.5
5-7. GM Anish Giri            NED  5.0
     GM Wesley So             USA  5.0
     GM Nodirbek Abdusattorov UZB  5.0
8.   GM Magnus Carlsen        NOR  4.5
9.   GM Shakhriyar Mamedyarov AZE  4.0
10.  GM Aryan Tari            NOR  2.0