BERGENSJAKK

Grand Chess Tour 2023 – Superbet Rapid & Blitz Poland – dag 5

Carlsen vant Superbet Rapid & Blitz Poland
Carlsen vant Superbet Rapid & Blitz Poland
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Grand Chess TourGM Magnus Carlsen (2852) gikk til topps i Superbet Rapid & Blitz Poland etter en sterk avslutning med 7 poeng på de 9 siste lynsjakkpartiene. Det var kamp om førsteplassen til siste slutt, og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2782) var svært nær å ende på samme poengsum.

Carlsen startet dagen med seire mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2762) og GM Wesley So (USA 2749), og hadde dermed syv strake vinster før han ble bremset av en remis mot GM Bogdan-Daniel Deac (ROU 2649). Etter dette fulgte tre nye helpoeng mot hhv. GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2605), GM Kirill Shevchenko (ROU 2562) og GM Richard Rapport (ROU 2701).

Med tre runder igjen hadde Carlsen opparbeidet seg en ledelse på 2 poeng på Duda. Han kunne derfor tillate seg remiser mot GM Anish Giri (NED 2807) og GM Levon Aronian (USA 2804) i de to neste rundene. Men siden Duda vant sine to partier var avstanden bare ett poeng før disse to skulle møtes innbyrdes i siste runde. Hvis Duda vant ville det bli omspill om førsteplassen.

Carlsen berget remis i det avgjørende partiet mot Duda
Carlsen berget remis
i det avgjørende partiet mot Duda
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Etter svakt åpningsspill fra polakken sto Carlsen til vinst før 10 trekk var spilt. Det var likevel svært skarpt og komplisert, og etter ytterligere 10 trekk var stillingen utjevnet. Carlsen endte kvalitet over i et sluttspill, men Duda hadde full kompensasjon og var den som kunne spille på vinst.

Etter 51 trekk gjensto et sluttspill med tårn mot løper og to bønder, som var teoretisk remis. Duda presset på for seier og delt førsteplass, og hadde vinststilling flere ganger før partiet endte remis etter hele 124 trekk. Med bare sekunder på klokken klarte ingen av partene å finne alle de beste trekkene på slutten.

Etter 9 runder hurtigsjakk og 18 runder lynsjakk endte Carlsen øverst med 24 poeng. Hurtigsjakken var ikke det helt store, men han imponerte i lynsjakken med 14 av 18 mulige poeng.
Duda tok andreplassen med 23 poeng, mens So og Vachier-Lagrave på delt tredjeplass hadde 21½. Deretter fulgte Aronian med 20½ og Rapport med 18.

Les mer om siste dag av turneringen hos Chess24 og Chess.com.

Superbet Rapid & Blitz Poland 2023    
1.  GM Magnus Carlsen    NOR 24.0/36
2.  GM Jan-Krzysztof Duda  POL 23.0
3-4. GM Wesley So      USA 21.5
   GM M. Vachier-Lagrave  FRA 21.5
5.  GM Levon Aronian    USA 20.5
6.  GM Richard Rapport   ROU 18.0
7.  GM Anish Giri      NED 15.0
8.  GM Kirill Shevchenko  ROU 13.0
9.  GM Bogdan-Daniel Deac  ROU 12.5
10.  GM Radoslaw Wojtaszek  POL 11.0