BERGENSJAKK

Grand Chess Tour 2023 – Superbet Rapid & Blitz Poland – dag 1

Wojtaszek slo Carlsen i første runde
Wojtaszek slo Carlsen i første runde
(Foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Grand Chess TourGM Magnus Carlsen (2839) fikk en dårlig start på Superbet Rapid & Blitz Poland, den andre av fem turneringer i Grand Chess Tour 2023. Etter ett tap og to remiser på første dag med hurtigsjakk ligger hurtigsjakkverdensmesteren et godt stykke bak lederne.

I første runde hadde Carlsen svart mot GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2622). Trolig som en hilsen til arrangørlandet valgte han det svært tvilsomme 1.d4 b5?!, som kalles Polsk forsvar. Wojtaszek takket for åpningsfordelen, og sto i praksis til vinst for 10 trekk var spilt. Den erfarne polakken slapp aldri taket, og førte partiet til seier etter 38 trekk.

I runde to ventet hvit mot GM Wesley So (USA 2788). Carlsen gjorde sitt beste for å skape vinstsjanser, men So hadde ingen store problemer med å holde balansen. Etter 69 trekk ble det remis i et tårnsluttspill.

Dagens siste parti var med svart mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2782), som hadde vunnet de to første rundene. Polakken sto noe bedre gjennom hele partiet, men uten å få vinstsjanser. Carlsen ofret så en bonde for å komme inn i et tårnsluttspill hvor han enkelt holdt remis.

Etter tre runder hurtigsjakk leder So, GM Levon Aronian (USA 2729) og Duda med 5 poeng foran GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2762) og Wojtaszek med 4 poeng. Carlsen er nummer 7 av 10 spillere med 2 poeng. I hurtigsjakken er det 2 poeng for seier og 1 for remis.

Mandag spilles tre nye runder hurtigsjakk med start kl. 14.00, kl. 15.30 og kl. 17.00. Carlsen har hvit mot Vachier-Lagrave, svart mot Aronian og hvit mot Giri. Det er direktesending hos bl.a. Chess24.

Les mer om første dag av turneringen hos Chess24 og Chess.com.

Tabell etter 3 runder        
1-3. GM Wesley So      USA 5/6
   GM Levon Aronian    USA 5
   GM Jan-Krzysztof Duda POL 5
4-5. GM M. Vachier-Lagrave FRA 4
   GM Radoslaw Wojtaszek POL 4
6.  GM Richard Rapport   ROU 3
7.  GM Magnus Carlsen   NOR 2 
8-9. GM Anish Giri     NED 1
   GM Kirill Shevchenko  ROU 1
10. GM Bogdan-Daniel Deac ROU 0