BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 – runde 14

Matchen endte uavgjort etter remis i parti 14
Matchen endte uavgjort etter remis i parti 14
(Foto: FIDE / David Llada)

VM-matchen 2023Det ble remis også i fjortende og siste parti av VM-matchen mellom GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) og GM Ding Liren (CHN 2788). Dermed endte langsjakken uavgjort 7-7, og det skal spilles hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk på søndag for å kåre den nye verdensmesteren.

Ding Liren er høyest ratet i hurtigsjakk, hvor han er nummer to på verdensrankingen med rating på 2829 mot Nepomniachtchis 2761 (7. plass). På den annen side spiller Ding Liren lite hurtigsjakk, og har bare en ratet turnering de siste tre årene.

Ding Liren hadde hvit i det fjortende matchpartiet, som ble en Nimzo-Inder. Han så ut til å velge en tvilsom angrepsplan i midtspillet (12.Sg5?!), og Nepomniachtchi fikk snart fordel. Sluttspillet som oppsto var likt materielt, men utvilsomt best for svart.

Nepomniachtchi spilte så unøyaktig (36…e5?), og med det fikse bondeofferet 38.b6! fikk Ding Liren avviklet til et tårnsluttspill med bonde under. Denne stillingen var teoretisk remis, og Ding Liren forsvarte seg nøyaktig fram til partiet endte i trekk 90. Dette viste seg å bli matchens lengste parti.

Nå blir det omspill om VM-tittelen søndag med start kl. 11.00 norsk tid (15.00 lokalt). Formatet er som følger:

  1. Fire hurtigsjakkpartier med betenkningstid 25 minutter med 10 sekunder tillegg pr. trekk.
  2. Hvis fortsatt uavgjort spilles to lynsjakkpartier med betenkningstid 5 minutter med 3 sekunder tillegg pr. trekk.
  3. Hvis fortsatt uavgjort spilles ytterligere to lynsjakkpartier som i punktet over.
  4. Hvis fortsatt uavgjort spilles ett og ett lynsjakkparti med skiftende farger og betenkningstid 3 minutter med 2 sekunder tillegg pr. trekk til en av spillerne vinner et parti.

Det er i utgangpunktet satt av halvannen time pr. hurtigsjakkparti og en halvtime pr. lynsjakkparti i spilleplanen.
Arrangøren har direktesending med kommentatorene GM Irina Krush og GM Daniil Dubov. Partiene kan også følges hos Chess24 med bl.a. GM Fabiano Caruana som kommentator.

Se også omtale hos Chess24 og Chess.com.