BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 – runde 11-12

Nepomniachtchi fortviler etter å ha rotet bort en kjempesjanse
Nepomniachtchi fortviler
etter å ha rotet bort en kjempesjanse
(Foto: FIDE / Stev Bonhage)

VM-matchen 2023Det går mot en svært spennende avslutning på VM-matchen mellom GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) og GM Ding Liren (CHN 2788). Etter remis i parti 11 vant Ding Liren et svært dramatisk parti 12. Dermed er stillingen uavgjort 6-6 med bare to partier igjen å spille. Hvis det blir uavgjort i langsjakken skal det spilles hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk for å kåre den nye verdensmesteren.

Parti 11 med Nepomniachtchi som hvit ble en d3-variant i Spansk åpning. Stillingen i midtspillet så noe bedre ut for russeren, men i trekk 19 bestemte han seg for å gå rett til sluttspillet. 15 brikker forlot brettet i løpet av 8 trekk, og det gjensto bare et tårnsluttspill som raskt endte med poengdeling. Dette var VM-matchens fjerde strake remis etter at de fire forgående partiene alle fikk en vinner.

Tolvte matchparti så lenge lovende ut for Nepomniachtchi. Ding Liren spilte 1. d4, men stillingen som oppsto minnet mest om en avbyttevariant i Caro-Kann. Hvit slet med å finne en plan i midtspillet, og fra trekk 20 hadde Nepomniachtchi klar fordel. Han var svært nær ved å kunne avgjøre matchen, og dette må ha ført til at nervene tok overhånd. Fra trekk 27 gjorde Nepomniachtchi en rekke svake trekk, og fordelen gikk over til hvit. Det hele kuliminerte i det fryktelige 34…f5?? som tapte direkte etter 35.Txe6. Etter dette var det ingen vei tilbake, og Ding Liren utlignet matchen bare tre trekk senere.

Trettende og nest siste matchparti spilles torsdag kl. 11.00 norsk tid (15.00 lokalt). Nepomniachtchi har da sitt siste hvitparti.
Arrangøren har direktesending med kommentatorene GM Irina Krush og GM Daniil Dubov. Partiene kan også følges hos Chess24 med bl.a. GM Fabiano Caruana som kommentator.

Se også omtale hos Chess24 (11|12) og Chess.com (11|12).