BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 – runde 7-8

Nepomniachtchi leder etter åtte partier
Nepomniachtchi leder etter åtte partier
(Foto: FIDE / David Llada)

VM-matchen 2023Det er fortsatt høy underholdningsverdi i VM-matchen mellom GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) og GM Ding Liren (CHN 2788). Åpingene er skarpe, og det er svært få remiser. Etter åtte partier leder Nepomniachtchi 4½-3½, og hele fem partier har fått en vinner.

Ding Liren vant det sjette partiet og utlignet til 3-3. Etter en hviledag var det tid for parti syv, hvor Nepomniachtchi som vanlig startet med 1.e4. Noe overraskende valgte Ding Liren å spille Fransk forsvar (1…e6), som han knapt har brukt på 10 år. Dette ble et svært skarpt oppgjør, hvor hvit fikk et farlig angrep mot den svarte kongen.

Ding Liren fant gode forsvarstrekk, men brukte mye tid. Med et sterkt kvalitetsoffer fikk han bremset motstanderens angrep og stabilisert stillingen. Etter 30 trekk var det Ding Liren som sto best, men tidsforbruket ble hans bane. I sterk tidsnød gjorde han flere svake trekk på rad, og stillingen raknet fullstendig. Dermed tok Nepomniachtchi ledelsen 4-3.

Ding Liren bruker for mye tid
Ding Liren bruker for mye tid
(Foto: FIDE / Stev Bonhage)

Etter en ny hviledag hadde Ding Liren hvit i åttende parti. Etter en Nimzo-indisk åpning fikk spillerne en stilling som var objektivt best for svart, men hvor hvit fikk gode angrepssjanser. Etter en stor feil fra Nepomniachtchi i trekk 22 sto Ding Liren til vinst i en lengre periode. Nepomniachtchi ofret et tårn i trekk 31 for det han trolig trodde var remissjakker, men som tapte etter en lang variant. Ding Liren hadde lite tid på klokken og stolte tydeligvis på sin motstander, siden han ikke tok tårnet. Dermed forsvant det meste av fordelen, og Nepomniachtchi klarte å berge remis.

Ding Liren hadde egentlig fortjent bedre i de to siste partiene, men høyt tidsforbruk og manglende selvtillit ser ut til å plage ham. Nepomniachtchi spiller mer praktisk sjakk, og leder av den grunn når matchen er over halvveis. Med seks partier igjen er det likevel helt åpent hvem som blir Carlsens arvtaker som verdensmester.

Niende matchparti spilles fredag kl. 11.00 norsk tid (15.00 lokalt) med Nepomniachtchi som hvit.
Arrangøren har direktesending med kommentatorene GM Irina Krush og GM Daniil Dubov. Partiene kan også følges hos Chess24 med bl.a. GM Fabiano Caruana som kommentator.

Se også omtale hos Chess24 (7|8) og Chess.com (7|8).