BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 – runde 5-6

Det er uavgjort melom Ding Liren og Nepomniachtchi etter 6 partier
Det er uavgjort melom Ding Liren og Nepomniachtchi
etter 6 partier
(Foto: FIDE / Stev Bonhage)

VM-matchen 2023Man kan ikke klage på underholdningen i VM-matchen mellom GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) og GM Ding Liren (CHN 2788). Etter seks partier er stillingen 3-3, og alle de tre siste partiene har fått en vinner.

Ding Liren vant det fjerde partiet og utlignet til 2-2, men Nepomniachtchi slo tilbake direkte og vant femte matchparti med de hvite brikkene. Åpningen var en lukket Spansk med d3, som alltid virket mer behagelig for hvit. Nepomniachtchi brøt gjennom på kongefløyen like før 40 trekk og tok ledelsen i matchen for andre gang.

Neste dag var det Ding Lirens tur til å vinne med hvit. I sjette parti valgte han London-systemet, som dermed ble spilt for første gang i en VM-match. Hvit fikk en svært behagelig stilling med en liten fordel som stadig økte. Nepomniachtchi hadde en mulighet til å berge remis, men da han ikke fant 32…Dxc3 ble Ding Lirens kongeangrep avgjørende. Det var en meget pen avslutning, hvor Nepomniachtchi ikke kunne hindre motstanderens dronningoffer med påfølgende matt.

Syvende matchparti spilles tirsdag kl. 11.00 norsk tid (15.00 lokalt). Matchen er med dette halvveis, og det blir en ekstra fridag før det åttende partiet på torsdag.
Arrangøren har direktesending med kommentatorene GM Irina Krush og GM Daniil Dubov. Partiene kan også følges hos Chess24 med bl.a. GM Anish Giri og GM Daniel Naroditsky som kommentatorer.

Se også omtale hos Chess24 (5|6) og Chess.com (5|6).