BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 starter

Spillerne på pressekonferanse med FIDE-president Dvorkovich
Spillerne på pressekonferanse
med FIDE-president Dvorkovich
(Foto: FIDE)

VM-matchen 2023Carlsens regjeringstid som verdensmester går inn i sine siste dager, for i dag starter VM-matchen mellom GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) og GM Ding Liren (CHN 2788). Disse to er rangert som nummer to og tre i verden, så når Carlsen ikke ville spille kan man vanskelig be om en sterkere match.

Nepomniachtchi kvalifiserte seg gjennom å vinne siste kandidatturnering. Ding Liren tok andreplassen, og fikk plass i VM-matchen da Carlsen ikke ønsket å forsvare tittelen.

Matchen går over 14 partier og spilles i Astana i Kazakhstan. Det er et premiefond på 2 millioner Euro (ca. 23 millioner kr). Det er ikke tillatt med remistilbud før det er spilt 40 trekk. Betenkningstiden er 2 timer på 40 trekk, deretter 1 time på 20 trekk og 15 minutter på resten. Det er 30 sekunder tillegg pr. trekk fra trekk 61.

Nepomniachtchi regnes som favoritt av flere årsaker. Han har matcherfaring, en sterkere organisasjon i ryggen og et bedre åpningsrepertoar. Den største svakheten er psyken. Hvis han taper et parti kan han kollapse, noe vi så i forrige VM-match mot Carlsen. Ding Liren er et fantastisk sjakktalent, men han har spilt lite de siste årene grunnet kinesernes strategi mot Covid-19.

Nepomniachtchi har hvit i første matchparti, som starter kl. 11.00 norsk tid (15.00 lokalt). Arrangøren har direktesending med kommentatorene GM Irina Krush, GM Viswanathan Anand (runde 1-4) og GM Daniil Dubov (runde 5-14). Partiene kan også følges hos Chess24 med GM Anish Giri og GM Daniel Naroditsky som kommentatorer.

Vi vil rapportere fra matchen her på Bergensjakk, men det blir nok ikke oppdateringer etter hver runde.

Se også forhåndsomtale hos VG, Chess24 og Chess.com.