BERGENSJAKK

EM individuelt 2023 – runde 1-7

Koborov leder EM etter 7 runder
Koborov leder EM etter 7 runder
(Foto: The European Individual Chess Championship 2023)

EM individueltDenne uken spilles det individuelle europamesterskapet i serbiske Vrnjacka Banja. Det er et sterkt felt med 127 stormestre blant de 482 deltakerne. I toppen kjemper man ikke bare om EM-tittelen, men også om å komme blant de 23 beste som kvalifiserer seg til FIDE World Cup senere i år.

Det er mange russiske deltakere under FIDE-flagg, selv om Russland nylig fikk tillatelse til å bytte fra det europeiske til det asiastiske sjakkforbundet. Disse spillerne kan ikke delta i EM neste gang, hvis ikke de forlater Russland og velger å spille for et europeisk land. Les mer om dette hos VG.

Etter 7 av 11 runder leder GM Anton Korobov (UKR 2658) alene med 6½ poeng. GM Benjamin Gledura (HUN 2637) på andreplass har 6 poeng, mens det er 13 spillere på 5½. Blant disse er GM Ruslan Ponomariov (UKR 2655), GM Alexandr Predke (SRB 2684), GM Boris Gelfand (ISR 2674), GM Kirill Shevchenko (ROU 2668) og GM Alexey Sarana (FID 2668).

GM Nils Grandelius (SWE 2658) er nummer 20 med 5 poeng, og dermed i gruppen som ligger an til kvalifisering til World Cup. Nordens beste junior, GM Jonas Buhl Bjerre (DEN 2608), har også 5 poeng, men er nede på 40. plass.

Eneste norske deltaker er IM Tor Fredrik Kaasen (2464) på 109. plass med 4½ poeng. Dette er helt likt med forventet score. Kaasen har tapt mot de to høyere ratede han har møtt, og tatt 4½ av 5 mot de lavere ratede. I åttende runde venter en spennende motstander, russiske GM Aleksandra Goryachkina (FID 2576), som er nummer tre på verdensrakningen for kvinner. Se Kaasens resultater og full resultatliste hos Chess-Results.

Åttende runde spilles fredag kl. 15.00. Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24.