BERGENSJAKK

VM i Fischer Random 2022 – dag 3

Både Nakamura og Carlsen gikk videre til semifinale
Både Nakamura og Carlsen gikk videre til semifinale
(Foto: FIDE / David Llada)

VM i Fischer Random 2022GM Magnus Carlsen (2856) er klar for semifinalen i VM i Fischer Random etter å ha vunnet sin forgruppe foran GM Hikaru Nakamura (USA 2768). I den andre forgruppen ble det en klar førsteplass til GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2713), med GM Ian Nepomniachtchi (FID 2793) på andreplass.

Dette betyr at semifinalene blir Carlsen – Nepomniachtchi og Abdusattorov – Nakamura. Det betyr også at regjerende verdensmester i Fischer Random, GM Wesley So (USA 2774), er utslått. So ble på denne dagen den første som klarte å slå Abdusattorov, men det hjalp ikke så mye.

På tredje dag av kvalifiseringen hadde Carlsen først svart mot GM Vladimir Fedoseev (FID 2688). Her var Carlsen helt overlegen og sto til vinst gjennom det meste av partiet. Det ble likevel remis, siden Carlsen gjorde en stor feil helt på slutten som lot Fedoseev ofre tårn og dronning for å bli satt patt. Carlsen lot seg ikke påvirke av denne tabben, og vant det neste partiet på knusende vis.

De andre semifinalistene: Abdusattorov og Nepomniachtchi
De andre semifinalistene:
Abdusattorov og Nepomniachtchi
(Foto: FIDE / David Llada)

Før siste match av kvalifiseringen var både Carlsen og Nakamura klare for semifinale, og det innbyrdes oppgjøret til slutt skulle bare avgjøre hvem som vant gruppen.

Det første partiet mellom Carlsen og Nakamura var en knallhard kamp, hvor begge hadde fordel underveis. Til slutt ble det et sluttspill hvor bare Nakamura med en ekstra springer kunne vinne. Carlsen hadde tross tidsnød ikke store problemer med å berge remisen.
Det ble kjempet også i det siste partiet, hvor det var Carlsens tur til å være offiser over i sluttspillet. Igjen ble det remis til slutt, og matchen endte uavgjort.

Spillerne har nå en fridag før semifinalene, som spilles lørdag. Disse går over fire partier med antatt start kl. 17.00, 18.15, 19.45 og 21.00 norsk tid. Partiene kan følges hos bl.a. Chess24 og Lichess. NRK har sending på NRK 1 og nrk.no fra kl. 16.40.

Les mer om mesterskapet hos NRK og VG.

Semifinaler         
Abdusattorov - Nakamura
Carlsen   - Nepomniachtchi

Gruppe A                  
1. GM Nodirbek Abdusattorov UZB 2713 10/12
2. GM Ian Nepomniachtchi  FID 2793  7
3. GM Wesley So       USA 2774 6
4. GM Hjörvar S. Grétarsson ISL 2533  1

Gruppe B                  
1. GM Magnus Carlsen    NOR 2856  9/12
2. GM Hikaru Nakamura    USA 2768  9
3. GM Vladimir Fedoseev   FID 2688  5
4. GM Matthias Bluebaum   GER 2647  1