BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2022 – 4. runde

Grand Chess TourDet kom som et sjokk da GM Magnus Carlsen (2861) trakk seg fra Sinquefield Cup før fjerde runde, hvor han ikke møtte opp til partiet mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2757). Avgjørelsen ble kommunisert på Twitter, og Carlsen ønsker ikke å kommentere saken utenom det som sies der.

Det spekuleres i at Carlsen mistenker GM Hans Niemann (USA 2688) for juks. Den 19-årige amerikaneren er lavest ratet i turneringen, men vant et fint parti med svart mot Carlsen i tredje runde. Før fjerde runde bestemte arrangøren seg for å innføre 15 minutters forsinkelse i direktesendingen. Dette er et velkjent grep for å hindre juks, da en eventuell medhjelper utenfor turneringslokalet vil få store utfordringer med dette. Det ble også strengere sikkerhetskontroll ved inngangene. Disse grepene tyder på at også arrangøren frykter eller har mistanke om juks.

Les mer om saken hos NRK, TV 2, VG og Chess.com.

Niemann spilte uansett sitt parti med hvit mot GM Alireza Firouzja (FRA 2778). Han fikk en lovende stilling i midtspillet, men Firouzja jobbet seg tilbake i partiet og berget remis.

So har overtatt ledelsen i Sinquefield Cup
So har overtatt ledelsen i Sinquefield Cup
(Foto: Lennart Ootes)

De tre partiene Carlsen har spilt blir strøket fra turneringen, selv om de blir ratet som normalt. Dermed mistet Niemann sitt poeng mot Carlsen, og GM Wesley So (USA 2771) overtok førsteplassen etter en svartremis mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792). Det ble også remis mellom GM Levon Aronian (USA 2759) og GM Leinier Dominguez Perez (USA 2745).
Rundens eneste helpoeng gikk til GM Fabiano Caruana (USA 2758), som vant et svært langt dronningsluttspill mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2757).

So har nå overtatt ledelsen med 2½ poeng på 4 partier. Niemann og Nepomniachtchi har begge 2 av 3, mens Firouzja, Dominguez og Caruana alle har 2 av 4. Carlsen, som hadde 1½ av 3, er strøket fra tabellen.

Siden Carlsen ikke spiller blir det ingen flere daglige rapporter fra Sinquefield Cup her hos Bergensjakk, hvis ikke noe spesielt skulle skje. Det er nye runder hver dag kl. 20.00 fra tirsdag til søndag, med unntak av en fridag på onsdag. Direktesendte partier med kommentarer kan bl.a. finnes hos Chess24.

Se også omtale av fjerde runde hos Chess24 og Chess.com.

4. runde              
Carlsen (WO)  - Mamedyarov   0-1
Niemann    - Firouzja    ½-½
Nepomniachtchi - So       ½-½
Aronian    - Dominguez    ½-½ 
Caruana    - Vachier-Lagrave 1-0

Tabell                    
1. GM Wesley So        USA 2771 2.5/4
2. GM Hans Niemann      USA 2688 2.0/3
  GM Ian Nepomniachtchi   RUS 2792 2.0/3
4. GM Alireza Firouzja    FRA 2778 2.0/4
  GM Leinier Dominguez Perez USA 2745 2.0/4
  GM Fabiano Caruana     USA 2758 2.0/4
7. GM Maxime Vachier-Lagrave FRA 2757 1.5/4
8. GM Shakhriyar Mamedyarov  AZE 2757 1.0/3
  GM Levon Aronian      USA 2759 1.0/3