BERGENSJAKK

FTX Crypto Cup 2022 – dag 4

Carlsen med ny seier i fjerde runde
(Foto: Champions Chess Tour)

FTX Crypto CupGM Magnus Carlsen (2847) vant igjen i fjerde runde av FTX Crypto Cup, denne gang med 3-1 mot GM Le Liem Quang (VIE 2661).

Carlsen fikk aldri noen fordel med hvit i første parti, og det var Le Liem Quang som hadde initiativet fram til Carlsen ofret et tårn for remissjakker. Det ble også remis i parti to, hvor det aldri var sjanser til noen av partene.

Det tredje partiet ble svært skarpt. Carlsen fikk stor fordel etter å ha ofret en offiser i midtspillet. Le Liem Quang ofret tibake en kvalitet som Carlsen ga tilbake noen trekk senere. Verdensmesteren var da offiser under, men med farlige fribønder. Partiet sluttet brått da Le Liem Quang gjorde en grov feil i tidsnød og gikk rett i matt.

Carlsen vant også parti fire etter at motstanderen bukket offiser i en lik stilling. Le Liem Quang foretrakk å gi dronning for to lette offiserer, men dette var håpløst, og Carlsen vant enkelt.

Praggnanandhaa er den eneste som holder følge med Carlsen
Praggnanandhaa er den eneste
som holder følge med Carlsen

Selv om Carlsen står med fire strake matchseire må han dele førsteplassen med GM R. Praggnanandhaa (IND 1927). Den indiske 17-åringen tok også sin fjerde seier på rad da han slo GM Levon Aronian (USA 2728) 3-1 i denne runden. Oppgjøret mellom Carlsen og Praggnanandhaa kommer ikke før i siste runde, så hvis begge holder farten oppe blir det en avgjørende finalematch på søndag.

GM Alireza Firouzja (FRA 2704) vant 2½-1½ mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806), mens GM Anish Giri (NED 2721) slo GM Hans Niemann (USA 2529) med samme sifre.

Turneringen er nå over halvveis. Etter fire av syv runder har Carlsen og Praggnanandhaa begge 12 poeng, mens Firouzja på tredjeplass har 8. Deretter følger Aronian med 5 poeng og Duda og Giri med 4. Det gir 3 poeng å vinne i hurtigsjakken, 2 poeng for å vinne i omspill og 1 poeng for å tape i omspill.

Femte runde starter fredag kl. 18.00 med matchene Duda – Carlsen, Le Liem Quang – Praggnanandhaa, Aronian – Giri og Niemann – Firouzja. Hver runde består av en match over fire hurtigsjakkpartier.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2 fra kl. 17.30. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, GM Frode Urkedal, Hans Olav Lahlum og Heidi Røneid.