BERGENSJAKK

Kandidater til FIDE-president 2022

 FIDE-president Arkady Dvorkovich
FIDE-president Arkady Dvorkovich
(Foto: Vibeke Ekeland Grønn – 2018)

FIDEDet er valg av FIDE-president under Sjakk-OL i India i august. Sittende president Arkady Dvorkovich er populær og har gjort en god jobb. Han ville normalt vært sikret gjenvalg, men problemet i disse dager er at Dvorkovich er russer og tidligere jobbet tett med Putin. Det vil falle mange tungt for brystet å gjenvelge en slik mann som president, selv om han ser ut til å være motstander av krigen i Ukraina.

Av overnevnte årsaker er det i år hele fire presidentkandiater, med hver sin visepresidentkandidat:

  • Andrii Baryshpolets (UKR) og Peter-Heine Nielsen (DEN)
  • Inalbek Cheripov (BEL) og Lewis Ncube (ZAM)
  • Arkady Dvorkovich (RUS) og Anand Viswanathan (IND)
  • Bachar Kouatly (FRA) og Ian Wilkinson (JAM)

To av kandidatene har en viss norsk tilknytning:

  • Den ukrainske stormesteren Andrii Baryshpolets, som bor i USA, har fått med seg danske Peter-Heine Nielsen som visepresident. Nielsen er Team Carlsens sjefssekundant, og det norske sjakkforbundet har anbefalt (endorsed) Baryshpolets’ kandidatur.
  • Dvorkovichs visepresident er en tungvekter, tidligere verdensmester Anand Viswanathan. Det vil også bli flere visepresidenter på lavere nivå, og Dvorkovich har nominert Jøran Aulin-Jansson, tidligere president i Norges Sjakkforbund. Se hva VG har skrevet om dette.

Norge har ikke offentliggjort hvem de vil stemme på, men det blir nok Baryshpolets eller Dvorkovich. Uansett tipper vi at Dvorkovich blir gjenvalgt. Krigen i Ukraina er først og fremst en stor sak i Europa og Nord-Amerika, mens andre verdensdeler har nok med sine egne konflikter. Selv om Europa skulle stemme på Ukraina og Baryshpolets, ligger tyngden av medlemsland andre steder. I FIDE har alle medlemsland en stemme, uavhengig av størrelse og antall sjakkspillere.

Les mer om presidentvalget i FIDE hos Chess.com og FIDE.