BERGENSJAKK

Oslo Esports Cup – dag 7

Duda gikk til topps i Oslo Esports Cup
Duda gikk til topps i Oslo Esports Cup
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2022GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) gikk til topps i Oslo Esports Cup, den tredje turneringen i Meltwater Champions Chess Tour 2022. Ledende GM Magnus Carlsen (2847) og GM R. Praggnanandhaa (IND 1927) tapte begge i siste runde, og da kom Duda bakfra og gikk forbi med seier i sin match.

Carlsens motstander i syvende runde var GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2722). Mamedyarov med hvit var bonde over store deler av det første partiet, men Carlsen hadde ingen større problemer med å holde remis.

Det andre partiet så også ut til å være på vei mot poengdeling, men i springersluttspillet gikk det galt for Carlsen. Han ga frivilling Mamedyarov en farlig fribonde i a-linjen. Denne bonden var en plage for Carlsen resten av partiet, og Mamedyarov hadde ingen problemer med å føre seieren i havn.

Med svart i tredje parti gikk Carlsen hardt ut for å utligne direkte. Dette fungerte dårlig, da Mamedyarov fikk en behagelig fordel i midtspillet. Carlsen ga materiell for å få aktivisert brikkene, men etter en stygg feil i trekk 40 tapte han i løpet av få trekk. Carlsen sa etter partiet at han helt manglet energi grunnet sykdommen, og at Mamedyarov vant matchen fortjent.

Mamedyarov slo Carlsen i siste runde
Mamedyarov slo Carlsen i siste runde
(Foto: Champions Chess Tour)

Praggnanandhaa hadde også en dårlig dag på jobben. 16-åringen tapte begge sine hvitpartier mot GM Anish Giri (NED 2744), og matchen endte 2½-½ til nederlenderen. Hvis det hadde vært premie til den mest effektive spilleren vil den gått til Praggnanandhaa, som bare spilte tre partier i alle sine syv matcher.

Duda var på delt tredjeplass før siste runde, og hadde nok ikke noe realistisk håp om førsteplass. Han holdt likevel motivasjonen oppe, og vant enkelt 2½-½ mot GM Eric Hansen (CAN 2579). Førsteplassen var likevel ikke sikret, for GM Liem Quang Le (VIE 2660) kunne fortsatt gå forbi hvis han slo GM Jorden van Foreest (NED 2645) uten å gå veien om lynsjakk.

Liem Quang Le tok ledelsen i første parti, før van Foreest utlignet i det neste. De to neste partiene var skarpe med diverse vinstsjanser, men begge endte remis. Dermed var det klart at Duda tok førsteplassen. Liem Quang Le vant omspillet i lynsjakk mot van Foreest og dermed gikk også han forbi Carlsen og Praggnanandhaa.

Duda, som tapte første runde mot Carlsen, endte øverst på tabellen med 14 poeng. Liem Quang Le på andreplass hadde 13, mens Carlsen og Praggnanandhaa på 12 poeng ble hhv. nummer tre og fire. Det var 3 poeng for matchseier i hurtigsjakken, 2 poeng for seier i omspill og 1 poeng for tap i omspill.

Se også omtale hos TV 2 og Chess24.
Neste turnering i Meltwater Champions Chess Tour starter 18. mai.

7. runde               
Mamedyarov   - Carlsen   2.5-0.5
Praggnanandhaa - Giri     0.5-2.5
Liem Quang Le - van Foreest 3.5-2.5
Hansen     - Duda     0.5-2.5

Tabell        
1. Duda      14
2. Liem Quang Le  13
3. Carlsen     12
4. Praggnanandhaa 12
5. Mamedyarov   11
6. van Foreest   10
7. Giri       9
8. Hansen      3