BERGENSJAKK

Oslo Esports Cup – dag 5

Van Foreest slo Carlsen i femte runde
Van Foreest slo Carlsen i femte runde
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2022GM Magnus Carlsen (2847) tapte mot sin VM-sekundant GM Jorden van Foreest (NED 2645) i femte runde av Oslo Esports Cup. Han mistet dermed ledelsen til GM R. Praggnanandhaa (IND 1927), som leder med tre poeng to runder før slutt.

Med hvit i første parti ofret van Foreest en bonde uten å få full kompensasjon. Carlsen hadde en lovende stilling i midtspillet, men mistet fordelen etter 23…0-0?. Få trekk senere nyttet nederlenderen sjansen til å forsere remis ved trekkgjentakelse.

Det ble en bondoffer fra van Foreest også i andre parti, og Carlsen fikk denne gang klar fordel ut av åpningen. Det var likevel en svært skarp stilling da Carlsen feilet stygt med 20.Ta2??. Mulig han rett og slett hadde oversett at tårnet kunne slås av svarts løper på g8. Etter dette var stillingen håpløs for Carlsen, som ga opp få trekk senere.

Det tredje partiet var mer solid, men van Foreest sto best en kort periode i sluttspillet før det endte med remis.

Nå måtte Carlsen vinne med hvit i fjerde og siste parti for å berge seg til omspill. Han ble stående litt bedre etter åpningen, men fikk aldri noe avgjørende. Van Foreest sto til vinst et par trekk før slutt, men trengte uansett ikke mer enn remis for å vinne matchen.

Praggnanandhaa ble knust av Carlsen i fjerde runde, men mot alle andre er det ham som står for knusingen. I femte runde vant han for fjerde gang 2½-½, denne gang mot bunnplasserte GM Eric Hansen (CAN 2579).

GM Liem Quang Le (VIE 2660) spilte 2-2 mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) i hurtigsjakken, men vant lynsjakken 2-0. Det ble også 2-2 mellom GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2722) og GM Anish Giri (NED 2744) før Mamedyarov vant 1½-½ i lynsjakk.

To runder før slutt leder Praggnanandhaa med 12 poeng. Bak ham er det jevnt, med Carlsen på 9 poeng og trioen Duda, Liem Quang Le og van Foreest med 8 poeng. Man får 3 poeng for matchseier i hurtigsjakken, 2 poeng for seier i omspill og 1 poeng for tap i omspill.

Sjette og nest siste runde starter onsdag kl. 18.00. Carlsen spiller da mot Hansen og Praggnanandhaa mot Duda.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, Ellen Carlsen og Heidi Røneid.

Se også omtale hos TV 2 og Chess24.

5. runde             
van Foreest  - Carlsen 2.5-1.5
Praggnanandhaa - Hansen  2.5-0.5 
Liem Quang Le - Duda   4.0-2.0
Mamedyarov   - Giri   3.5-2.5

Tabell        
1.  Praggnanandhaa 12
2.  Carlsen     9
3-5. Duda      8
3-5. Liem Quang Le  8
3-5. van Foreest   8
6-7. Giri      6
6-7. Mamedyarov   6
8.  Hansen     3