BERGENSJAKK

VM-matchen 2021 – parti 11

Carlsen forsvarte VM-tittelen for fjerde gang
Carlsen forsvarte VM-tittelen for fjerde gang
(Foto: Eric Rosen | FIDE)

VM-matchen Carlsen - NepomniachtchiDet hadde vært klart en stund hvilken vei VM-matchen 2021 bar, og etter parti 11 var det over. GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2782) gjorde igjen en stygg feil, og GM Magnus Carlsen (2855) tok imot og vant sitt fjerde parti i matchen. Dermed ble det knusende 7½-3½ sammenlagt, og matchen er over med hele tre partier igjen på spilleplanen.

Nepomniachtchi med hvit gikk tilbake til 1.e4, men valgte denne gang Italiensk i stedet for Spansk. Utfordreren valgte ikke de skarpeste variantene, og svart hadde ingen problemer med å utligne. De fleste trodde nok at partiet var på vei mot remis da Nepomniachtchi etter 9 minutters tenketid kom opp med 23.g3??. Dette ga Carlsen et avgjørende kongeangrep etter det opplagte kvalitetsofferet 23…dxe3!.

Carlsen hadde nok raskere veier til vinst enn den han valgte, men et tårnsluttspill med bonde over og mer aktive brikker var mer enn godt nok. Nepomniachtchi kjempet tappert videre, men etter 49 trekk måtte han innse at hans første og trolig eneste VM-match var over.

Etter siste matchparti ble det offentliggjort en video fra Team Carlsen, som avslørte hvem sekundantene hans var denne gang. Det viste seg å være GM Peter Heine Nielsen (DEN), GM Daniil Dubov (RUS), GM Jorden van Foreest (NED), GM Laurent Fressinet (FRA) og GM Jan Gustafsson (GER). Disse oppholdt seg i Phuket i Thailand under matchen. Med unntak av van Foreest var alle med også under forrige match mot Caruana i 2018.

Les mer om ellevte og siste parti av VM-matchen:

VM-matchen 2021                 
         1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Carlsen     ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ 1 1 ½ 1 = 7.5
Nepomniachtchi  ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ 0 0 ½ 0 = 3.5