BERGENSJAKK

VM-matchen 2021 – parti 8

Nepomniachtchi fortviler etter svakt spill i åttende matchparti
Nepomniachtchi fortviler etter svakt spill i åttende matchparti
(Foto: Eric Rosen | FIDE)

VM-matchen Carlsen - NepomniachtchiVM-matchen 2021 kan være i ferd med å bli avgjort. I åttende runde vant GM Magnus Carlsen (2855) for andre gang på rad med hvit mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2782) og økte ledelsen til 5-3. Det er 6 partier igjen å spille, og Nepomniachtchi må ta minst 4 poeng på disse.

Carlsen gikk tilbake til 1.e4 med hvit, og Nepomniachtchi valgte igjen Russisk forsvar. Etter 8 trekk var stillingen helt symmetrisk, men så kom Nepomniachtchi opp med 9…h5!? etter et kvarters tenkepause. Dette var nytt for Carlsen, som etter 40 minutter(!) svarte med det relativt slappe 10.De1+. Nå kunne svart spille De7 og gå for dronningbytte og rask remis. I stedet kom 10…Kf8?!, men dette ga hvit en behagelig fordel etter 11.Lb4!.

Carlsen sto litt bedre i forsettelsen, men Nepomniachtchi hadde grei kontroll fram til blunderen 21…b5?. Dette tapte en bonde etter 22.Da3+ fulgt av Dxa7. Nå gikk det raskt utfor stupet for russeren, som i løpet av få trekk fikk en håpløs stilling. Han ga opp etter 46 trekk, tre bønder under.

Dette partiet virket som en mental kollaps fra Nepomniachtchi, og det er nå svært tvilsomt at han skal kunne komme tilbake i matchen. Nå har spillerne fri mandag, så får vi se om teamet til Nepomniachtchi klarer å stable ham tilbake på beina til niende matchparti tirsdag kl. 13.30 norsk tid.
Direktesendte partier kan følges hos bl.a. Chess24, hvor det er flere sett med kommentatorer å velge mellom.

NRK sender direkte fra kl. 13.15 med IM Torstein Bae og Ole Rolfsrud i studio. Sendingen kan følges på NRK 1 og nrk.no. Se alle detaljer om NRKs sending her.

Les mer om åttende parti av VM-matchen:

VM-matchen 2021                 
        1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Carlsen     ½ ½ ½ ½ ½ 1 ½ 1
Nepomniachtchi ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ 0