BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 9. runde

Lars Oskar Hauge blir Norges 17. stormester
Lars Oskar Hauge blir Norges 17. stormester
(Foto: Ole Christian Moen)

EM for landslag 2021Det ble en god norsk avslutning på EM for landslag. IM Lars Oskar Hauge (2490) ble Norges 17. stormester, mens Monika Machlik (2096) tok sin andre WIM-norm. Gullet i åpen klasse gikk til Ukraina, mens Russland var overlegne i kvinneklassen.

Herrelagets motstander i niende runde var Tsjekkia. Her var det mest interesse rundt partiet mellom Hauge og GM Jan Krejci (CZE 2565) på tredjebord. Hauge med hvit trengte bare remis for GM-tittel, men sto til tap etter en feil i uklar stilling i trekk 26. Det så ganske håpløst ut en periode, men så kom en stor feil fra tsjekkeren i trekk 37. Plutselig hadde Hauge et avgjørende angrep, og Krejci måtte gi mye materiell for å berge kongen. Sluttspillet som oppsto med to bønder over var enkelt vunnet for nordmannen.

GM Benjamin Arvola Notkevich (2471) tapte på fjerdebord, mens GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) og GM Frode Urkedal (2569) sine partier endte remis. Christiansen spilte et bra parti med hvit mot GM David Navara (CZE 2699), og sto faktisk til vinst da han aksepterte remis ved trekkgjentakelse. På tross av denne glippen imponerte Christiansen på det tøffe førstebordet med 5½ poeng av 9 og ratingprestasjon på 2723. Hauge hadde samme poengsum og prestasjon på 2658. Han var med dette et halvpoeng foran kravet til sin tredje GM-norm. Hauges tidligere GM-normer kommer også fra lagsjakk, fra Eliteserien 2018-2019 og Allsvenskan 2019-2020.

Før siste runde i åpen klasse ledet Armenia, Frankrike, Aserbajdsjan og Ukraina med 12 lagpoeng. Frankrike slo Aserbajdsjan 2½-1½, mens Ukraina vant 3-1 mot Armenia. Det ukrainske laget viste seg å ha best kvalitetspoeng og tok førsteplassen. Frankrike måtte nøye seg med sølv, mens Polen ble nummer tre og Spania nummer fire. Favorittene fra Russland tapte to kamper og måtte nøye seg med sjetteplass, to lagpoeng bak vinnerlaget.

Firouzja er nummer to i verden som 18-åring
Firouzja er nummer to i verden som 18-åring
(Fot: ECU Press)

EMs store spiller ble GM Alireza Firouzja (FRA 2770) på Frankrikes førstebord. Han tok 8 poeng av 9 mulige med ratingprestasjon på 3015 etter å ha avsluttet med seier mot GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2765). Firouzja er nå nummer to i verden og blir den yngste spilleren gjenom tidene som bryter 2800-grensen. Han klarte dette i en alder av 18 år og 5 måneder, mens Magnus Carlsens gamle rekord var på 18 år og 11 måneder. Se uoffisielle ratingtall hos 2700chess.com.

Det norske herrelaget endte på 9 lagpoeng og tok en fin 17. plass, noe som var 7 plasser over forhåndsrangeringen. Dette var nok til å bli beste nordiske lag. Danmark tok også 9 lagpoeng og ble nummer 22, mens Island og Finland hadde 8 og Sverige 7 lagpoeng.

Det norske kvinnelaget avsluttet EM med en knusende seier, 3½-½ mot Belgia. Monika Machlik (2096), Edit Machlik (2087) og WFM Maud Rødsmoen (1953) vant, mens WGM Olga Dolzhikova (2187) spilte remis.

Monika Machlik, som vant sine fire siste partier, ble lagets toppscorer med 5 poeng av 8 og ratingprestasjon på 2262. Hun tok med dette sin andre WIM-norm. Da den første WIM-normen hennes var på 10 partier gjør det ikke noe at denne bare var på 8. For å få WIM-tittel mangler hun nå en «vanlig» norm på 9 partier pluss å få ratingen opp til 2200.
Edit Machlik og Rødsmoen tok begge 4 poeng og gikk i pluss ratingmessig, mens Dolzhikova hadde en tung turnering på førstebord.

Russland hadde allerede vunnet kvinneklassen, men slakket ikke på farten og vant også siste runde. Dermed ble det maksimale 18 lagpoeng og en klar førsteplass. Georgia ble nummer to med 15 poeng, mens Aserbajdsjan tok bronse foran Ukraina, begge med 12 poeng. Deretter fulgte Tyskland og Serbia med 11 lagpoeng.

Sverige ble beste nordiske lag på 17. plass med 9 lagpoeng. Island på 7 poeng ble nummer 27 og Norge med 5 poeng nummer 29. Det norske laget ble altså tredje sist, selv om tre av fire spillere scoret over forventet.