BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 8. runde

Lederne Aserbajdsjan og Ukraina spilte 2-2
Lederne Aserbajdsjan og Ukraina spilte 2-2
(Foto: ECU Press)

EM for landslag 2021Det ble en skuffende norsk åttende runde i EM for landslag i Slovenia. Begge de norske lagene gikk på knappe nederlag, og IM Lars Oskar Hauge (2490) klarte ikke i sikre GM-tittelen.

Herrelaget i åpen klasse møtte jevngode Georgia. GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) vant med hvit mot GM Baadur Jobava (GEO 2582) på førstebord, men GM Frode Urkedal (2569) gikk ned på nabobordet mot GM Tornike Sanikidze (GEO 2458).

Hauge på tredjebord trengte remis med hvit mot GM Luka Paichadze (GEO 2551) for å sikre GM-tittelen. Kanskje med dette i tankene valgte han en solid avbyttevariant. Dessverre fungerte ikke dette, da svart tok initiativet og etter hvert vant en bonde. Hauge fikk senere bonden tilbake, men da ble kongen hans mattet i sluttspillet. Med ratingprestasjon på 2623 har Hauge uansett tatt en GM-norm på 8 partier. Denne må han øke til 9 partier for bli stormester. Da trengs det remis med hvit mot Tsjekkia i siste runde.

GM Benjamin Arvola Notkevich (2471) er inne i en dårlig periode, men berget remis på fjerdebord etter å ha stått dårlig underveis mot GM Levan Pantsulaia (GEO 2571).

Toppoppgjøret i åttende runde mellom Aserbajdsjan og Ukraina endte med fire relativt raske remiser. På andrebord gikk Russland på en ny smell og er ute av gullkampen etter tap 1½-2½ mot Frankrike. GM Alexander Grischuk (RUS 2773) ble den første på lenge som klarte å tøyle GM Alireza Firouzja (FRA 2770), men franskmennene kapret lagseieren på fjerdebord hvor GM Maxime Lagarde (FRA 2647) slo GM Andrey Esipenko (RUS 2713).

Med en runde igjen er det svært jevnt i kampen om gullet. Armenia, Frankrike, Aserbajdsjan og Ukraina har alle 12 lagpoeng, mens Spania, Nederland og Polen har 11. Norge falt ned til 17. plass med 8 lagpoeng, samme poengsum som Danmark fire plasser lenger nede. Sverige, Island og Finland har alle 6 lagpoeng.

Monika Machlik er Norges toppscorer
Monika Machlik er Norges toppscorer
(Foto: Deutscher Schachbund)

Det norske kvinnelaget gikk på et nytt tap, denne gang med 1½-2½ mot England. Som i den foregående runden ble det seier til Monika Machlik (2096) og remis til Edit Machlik (2087), mens WGM Olga Dolzhikova (2187) og WFM Maud Rødsmoen (1953) tapte.

Monika Machlik har vunnet tre partier på rad og er lagets toppscorer med 4 poeng på 7 partier. Med seier i siste runde vil hun ta en WIM-norm på 8 partier. Det kan dessverre ikke bli en 9-runders norm siden Norge hadde walkover i sjette runde.

Russland sikret i denne runden gull i kvinneklassen da de tok sin åttende strake lagseier. Dette gir 16 lagpoeng og tre poeng ned til Georgia på andreplass. Også sølvet er tildelt, da Georgia med 13 lagpoeng har tre poeng ned til Polen, Aserbajdsjan, Ukraina, Frankrike, Nederland, Ungarn og Hellas med 10 lagpoeng.

Sverige er beste nordiske lag med 7 lagpoeng, mens Island har 5 og Norge 3 poeng.

Niende og siste runde spilles søndag kl. 15.00. I åpen klasse har Norge hvit på førstebord mot Tsjekkia, mens kvinnelaget har svart mot Belgia.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.