BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 7. runde

Firouzja er toppscorer og nærmer seg 2800 i rating
Firouzja er toppscorer og nærmer seg 2800 i rating
(Foto: ECU Press)

EM for landslag 2021For fjerde gang på syv runder ble det uavgjort 2-2 for det norske herrelaget i EM for landslag. Motstander i syvende runde var Tyrkia, som var rangert noen plasser høyere.

GM Frode Urkedal (2569) sto for den eneste norske seieren i matchen. Han vant enkelt med hvit mot GM Muhammed Batuhan Dastan (TUR 2572) etter at motstanderen ga bort en viktig bonde i midtspillet. Tyrkia utlignet på fjerdebord, hvor GM Vahap Sanal (TUR 2590) vant med svart mot GM Benjamin Arvola Notkevich (2471). Den norske fjerdebordspilleren er inne i en dårlig periode, og har bare et halvt poeng på de fire siste partiene.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) spilte remis med svart på førstebord mot GM Mustafa Yilmaz (TUR 2626), mens IM Lars Oskar Hauge (2490) gjorde det samme mot GM Emre Can (TUR 2570) på bord tre. Hauge er norsk toppscorer med 4½ poeng og ratingprestasjon på 2686. Han har nå formelt tatt en GM-norm på 7 partier, men denne er ikke til noen nytte. Det trengs en norm på 9 partier for å sikre GM-tittelen. Et halvt poeng på de to siste rundene vil trolig være tilstrekkelig.

Russland ledet åpen klasse alene før syvende runde, men her ble det tap 1½-2½ mot Ukraina. GM Kirill Shevchenko (UKR 2647) ble matchvinner med seier mot GM Kirill Alekseenko (RUS 2710) på tredjebord. Dette førte til at Ukraina sammen med Aserbajdsjan har overtatt ledelsen. Disse to står med 11 lagpoeng, mens Russland, Spania, Armenia, Polen, Frankrike og Serbia alle har 10 poeng.
Norge ligger fint plassert på tabellen med 8 lagpoeng og 12. plass. Danmark har også 8 lagpoeng, men betydelig svakere kvalitetspoeng. Island, Sverige og Finland har alle 6 lagpoeng.

Frankrikes GM Alireza Firouzja (FRA 2770) vant igjen og står med 6½ poeng på 7 runder. Dette gir 18-åringen ratingprestasjon på 3056 og en uoffisiell ny rating på 2799.

Maud Rødsmoen
Maud Rødsmoen
(Foto: ECU Press)

Det norske kvinnelaget skuffet i denne runden, med tap 1½-2½ mot svake Nord-Makedonia. Tvillingparet Monika Machlik (2096) og Edit Machlik (2087) bidro med halvannet poeng, men både WGM Olga Dolzhikova (2187) og WFM Maud Rødsmoen (1953) tapte mot lavere ratede spillere. Lagets toppscorere er Monika Machlik og Rødsmoen med 3 av 6.

Russland fortsetter å vinne i kvinneklassen og topper tabellen med maksimale 14 lagpoeng. Georgia er nummer to med 11 poeng, mens Ukraina og Hellas står med 10 poeng.

Alle de nordiske lagene tapte i syvende runde. Sverige har 5 lagpoeng, mens Norge og Island har 3.

Åttende og nest siste runde spilles lørdag kl. 15.00. I åpen klasse har Norge hvit på førstebord mot Georgia, som bl.a. stiller med publikumsfavoritten GM Baadur Jobava (GEO 2582). Kvinnelaget har hvit på førstebord mot England.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.