BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 6. runde

Grischuk er ubeseiret på førstebord for ledende Russland
Grischuk er ubeseiret på førstebord
for ledende Russland
(Foto: ECU Press)

EM for landslag 2021Det ble endelig en ny lagseier til det norske herrelaget i EM for landslag. De fire siste rundene har gitt mye tøff motstand, med tre uavgjorte kamper og ett tap som utbytte.

sjette runde møtte man for første gang et lavere rangert lag, og da ble det seier 2½-1½ mot Slovakia. GM Frode Urkedal (2569) spilte remis mens GM Benjamin Arvola Notkevich (2471) tapte, men Norge slo tilbake og vant begge de to gjenstående partiene. GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) slo GM Jergus Pechac (SVK 2562) uten problemer etter å ha kommet godt ut av åpningen. Det ble også seier til lagets toppscorer IM Lars Oskar Hauge (2490), som tok seg av IM Tamas Petenyi (SVK 2458). Hauge med ratingprestasjon på 2711 ligger nå svært godt an til å ta sin tredje og avgjørende GM-norm. Da han i tillegg har passert ratinggrensen på 2500 kan Norge få en ny stormester i løpet av få dager.

Før denne runden var det seks lag som toppet åpen klasse med 8 lagpoeng. Av disse var det bare Russland som klarte å vinne. De førsterangerte russerne er dermed alene i tet med 10 lagpoeng. Deretter følger Aserbajdsjan, Ukraina, Spania, Armenia og Nederland med 9 poeng.

Tredjerangerte Frankrike har ikke helt innfridd, og er nummer 9 med 8 lagpoeng. Dette skyldes ikke førstebordspiller GM Alireza Firouzja (FRA 2770), som er EMs store spiller med 5½ poeng på 6 runder. 18-åringen er nå uoffisielt nummer tre i verden og like ved å bryte 2800 i rating.

Norge er nummer 14 med 7 lagpoeng og har tatt tilbake statusen som beste nordiske lag.
Danmark og Finland har begge 6 lagpoeng, mens Island og Sverige har 4.

Russland leder også kvinneklassen
Russland leder også kvinneklassen
(Foto: ECU Press)

kvinneklassen hadde Norge walk-over i denne runden, noe som gir ett lagpoeng.

Øverst på tabellen finner vi som vanlig Russland, som har vunnet alle sine kamper og har 12 lagpoeng. Georgia er nummer to med 10 poeng, mens Aserbajdsjan og Ukraina har 9 poeng. Etter disse følger Hellas og Litauen med 8 poeng.

Sverige er beste nordiske lag med 5 lagpoeng, mens Norge og Island har 3 poeng.

Syvende runde spilles fredag kl. 15.00. I åpen klasse har Norge svart på førstebord mot Tyrkia, som er rangert noen plasser høyere. Kvinnelaget bør vinne enkelt med svart på førstebord mot Nord-Makedonia.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.