BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 5. runde

Wojtaszek fikk ikke revansje mot Christiansen
Wojtaszek fikk ikke revansje mot Christiansen
(Foto: ECU Press)

EM for landslag 2021femte runde av EM for landslag møtte det norske herrelaget sin høyest rangerte motstander så langt. Likevel klarte man på nytt å unngå tap, med fire remiser og 2-2 mot fjerderangerte Polen.

Polakkene lot sin store stjerne GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2756) stå over, kanskje for at GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2700) skulle få revansjere sitt nederlag mot GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) i FIDE World Cup 2019. Dette lyktes ikke, da Christiansen hadde full kontroll med svart og holdt remis ganske så enkelt.

Det ble også poengdeling for GM Frode Urkedal (2569), IM Lars Oskar Hauge (2490) og GM Benjamin Arvola Notkevich (2471). Urkedal var den av disse med vinstsjanser, men den lovende stillingen mot GM Kacper Piorun (POL 2634) rant ut i sanden.

Norsk toppscorer etter fem runder er Hauge, som er ubeseiret med 3 poeng av 5 og ratingprestasjon på 2684. Han er så langt mer enn et halvpoeng over kravet til GM-norm, men det er fortsatt fire runder igjen.

Toppoppgjørene i åpen klasse var AserbajdsjanRussland og SpaniaUngarn, som begge endte uavgjort 2-2. Dermed kom det flere lag opp bakfra, og det er nå svært jevnt i teten.

Etter fem av ni runder leder Russland, Aserbajdsjan, Ukraina, Ungarn, Armenia og Nederland med 8 lagpoeng, mens Spania og Romania har 7 poeng.
Finland slo Italia i denne runden og er nå beste nordiske lag med sine 6 lagpoeng. Norge har 5 poeng og Danmark 4, mens Island og Sverige står med hhv. 3 og 2 lagpoeng.

Toppoppgjøret Russland - Italia i kvinneklassen
Toppoppgjøret Russland – Italia i kvinneklassen
(Foto: ECU Press)

I kvinneklassen ble det som i forrige runde et knapt nederlag for Norge, denne gang med 1½-2½ mot Østerrike.

Monika Machlik (2096) vant på andrebord mot WFM Barbara Teuschler (AUT 2115), men ellers var det bare Edit Machlik (2087) på tredjebord som fikk med seg et halvpoeng. WGM Olga Dolzhikova (2187) og WFM Maud Rødsmoen (1953) tapte, men sistnevnte er uansett lagets toppscorer med 3 poeng av 5 og ratingprestasjon på 2288.

Russland har vunnet alle sine kamper og leder kvinneklassen med 10 lagpoeng. Georgia og Hellas er de nærmeste utfordrerne med sine 8 poeng, mens Polen, Aserbajdsjan, Italia og Ukraina alle har 7 poeng.

Sverige er beste nordiske lag med 5 lagpoeng, mens Island har 3 og Norge 2 poeng.

Spillerne har nå en fridag før sjette runde torsdag kl. 15.00. I åpen klasse skal Norge opp mot Slovakia, som det skal være mulig å slå. Kvinnelaget er nå så langt nede på tabellen at det blir walk-over og fri i sjette runde.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.