BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 4. runde

Frode Urkedal spilte remis mot Italia
Frode Urkedal spilte remis mot Italia
(Foto: ECU Press)

EM for landslag 2021Norge fortsetter å sanke lagpoeng i åpen klasse i EM for landslag. I fjerde runde ble det uavgjort 2-2 mot Italia, som var litt høyere ratet på alle bord.

På førstebord sto GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) litt dårligere med svart mot GM Daniele Vocaturo (ITA 2632) gjennom nesten hele partiet. I trekk 32 gjorde så italieneren en kjempetabbe med 32.Tdd4??. Christiansen så straks at motstanderen sperret inne sitt eget tårn på c4, og etter 32…c5! ga Vocaturo opp da han snart vil være tårn under.

Italia utlignet på fjerdebord hvor GM Francesco Sonis (ITA 2536) vant med svart mot GM Benjamin Arvola Notkevich (2471). GM Frode Urkedal (2569) og IM Lars Oskar Hauge (2490) spilte begge remis, men Hauge sto igjen klart best i sluttspillet uten å få ballen i mål.

Toppoppgjøret i fjerde runde mellom Aserbajdsjan og Ungarn endte uavgjort. Dermed er det ingen lag igjen som har vunnet alle sine kamper. Aserbajdsjan, Ungarn og Russland er i tet med 7 lagpoeng, mens Spania, Ukraina, Frankrike, Nederland, Georgia, Armenia og Serbia har 6 poeng.

Norge på 4 lagpoeng er fortsatt beste nordiske lag, men Danmark og Finland har også 4 poeng mot svakere motstand. Sverige har 2 lagpoeng og Island 1 poeng.

Nederland - Norge i kvinneklassen
Nederland – Norge i kvinneklassen
(Foto: ECU press)

I kvinneklassen gikk Norge på sitt tredje strake tap med 1½-2½ mot Nederland. WFM Maud Rødsmoen (1953) fortsetter sin sterke innsats og står med 3 poeng av 4 etter seier mot IM Tea Lanchava (NED 2215) i denne runden. Monika Machlik (2096) spilte remis mot WIM Rosa Ratsma (NED 2272), men både WGM Olga Dolzhikova (2187) og Edit Machlik (2087) tapte mot høyere ratede spillere.

Russland leder kvinneklassen som eneste lag med 8 lagpoeng. Italia på andreplass har 7 poeng, mens Georgia, Aserbajdsjan, Armenia, Ukraina og Hellas alle har 6 poeng.

Sverige er beste nordiske lag med 5 lagpoeng, mens Island har 3 og Norge 2 poeng.

Femte runde spilles tirsdag kl. 15.00. I åpen klasse blir det knallhard motstand for Norge, med svart på førstebord mot fjerderangerte Polen. Polakkene kan stille med GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2756) og GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2700) på de øverste bordene.
Kvinnelaget får hvit på førstebord mot jevngode Østerrike.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.