BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 5. runde

Stein, saks, papir? Karjakin vant sjakkpartiet mot Carlsen også.
Stein, saks, papir?
Karjakin vant sjakkpartiet mot Carlsen også.
(Foto: Lennart Ootes | Norway Chess)

Norway ChessDet var en svart norsk dag i femte runde av Norway Chess, med tap for både GM Magnus Carlsen (2855) og GM Aryan Tari (2642). Carlsen falt med dette til nedre del av tabellen, mens Tari forsatt er på sisteplass. Carlsen har halvveis i turneringen ennå ikke vunnet et langsjakkparti, og er ned 13 ratingpoeng.

Carlsen fikk en lovende stilling mot GM Sergey Karjakin (RUS 2758) med svart i en Svenshnikov-Siciliansk, men burde ikke akseptert Karjakins kvalitetsoffer i trekk 24. Russeren fikk snart stor fordel med sine farlige fribønder på dronningfløyen. I partiet som fulgte hadde Carlsen fortsatt noen sjanser til å holde stillingen, men da disse ikke ble tatt førte Karjakin partiet til seier. Dette var nok etterlengtet, siden Karjakin tapte lørdagens utsatte førsterundeparti mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792).

Nepomniachtchi hadde en god helg. Etter seieren mot Karjakin på lørdag spilte han remis med hvit mot ledende GM Richard Rapport (HUN 2760) på søndag. Det påfølgende Armageddonpartiet var ble en ensidig affære hvor Nepomniachtchi vant lett.

Tari hadde svart mot GM Alireza Firouzja (FRA 2754). I trekk 25 fikk han en stor sjanse til betydelig fordel, men han valgte i stedet å «vinne» motstanderens dronning for to tårn. Dette viste seg raskt å være en stor feil, og Firouzja avgjorde partiet i løpet av 10 trekk.

Halvveis i turneringen leder Rapport med 9½ poeng foran Nepomniachtchi med 8½. Karjakin er nummer tre med 7 poeng, mens Carlsen og Firouzja er på delt fjerdeplass med 6. Tari er nederst på tabellen med 3 poeng. Carlsen har et stykke opp, men med 3 poeng for seier er det fullt mulig å ta igjen lederen. Da må han begynne å vinne partier i langsjakken og ikke bare i Armageddon.

Sjette runde spilles mandag kl. 17.00 med partiene Carlsen – Firouzja, Rapport – Tari og Karjakin – Nepomniachtchi. Det blir direktesendte partier bl.a. hos Chess24. TV 2 sender på TV 2 Play og TV 2 Sport 1 fra kl. 16.30. I studio er Fin Gnatt og GM Jon Ludvig Hammer.

Les mer om femte runde hos TV 2 og VG.

5. runde             
Karjakin    - Carlsen 3-0
Nepomniachtchi - Rapport 1-1 ½-0
Firouzja    - Tari   3-0

1. runde (utsatt parti)   
Nepomniachtchi - Karjakin 3-0

Tabell               
1.  GM Richard Rapport   HUN 9.5
2.  GM Ian Nepomniachtchi RUS 8.5
3.  GM Sergey Karjakin   RUS 7.0
4-5. GM Magnus Carlsen   NOR 6.0
   GM Alireza Firouzja  FRA 6.0
6.  GM Aryan Tari     NOR 3.0