BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 3. runde

Rapport og Carlsen topper tabellen etter tre runder
Rapport og Carlsen topper tabellen etter tre runder
(Foto: Lennart Ootes)

Norway ChessGM Magnus Carlsen (2855) valgte en skarp Kongeindisk med svart mot GM Richard Rapport (HUN 2760) i tredje runde av Norway Chess. Ungareren, som toppet tabellen etter to runder, spilte på det sikre og gikk inn i en variant hvor Carlsen måtte forsere remis eller stå dårligst. Han valgte remisen, og dermed var langsjakkpartiet ferdig på en times tid.

Carlsen kom greit ut av åpningen med svart i Armageddonpartiet, men Rapport tok over i midtspillet og fikk stor fordel. Det ordnet seg likevel for verdensmesteren, da Rapport spilte feil og ga svart motspill som var mer enn nok til å holde remis. I Armageddon er remis alt svart trenger, og dermed tok Carlsen i tredje runde på rad et ekstra halvpoeng. Han har likevel ikke imponert så langt, og virket sliten etter partiet. Det er et dårlig tegn for Carlsen, som nå skal spille nesten non-stop i tre uker.

Tari spilte remis mot Nepomniachtchi i tredje runde
Tari spilte remis mot Nepomniachtchi i tredje runde
(Foto: Lennart Ootes)

GM Aryan Tari (2642) hadde hvit mot VM-utfordrer GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792). Det ble et jevnt parti hvor russeren sto noe bedre i en kort pariode. Tari hadde ingen store problemer med å holde stillingen, og ofret et tårn for å sikre remis ved trekkgjentakelse. I Armageddonpartiet som fulgte hadde begge parter stor fordel i perioder, men Nepomniachtchi trakk det lengste strået til slutt og vant partiet.

GM Alireza Firouzja (FRA 2754) presset med hvit mot GM Sergey Karjakin (RUS 2758) i rundens tredje parti, men det endte remis uten vinstsjanser til noen av spillerne. i Armageddonpartiet fikk Karjakin fordel med svart før Firouzja tok over. Partiet endte i forrykende tidsnød med seier til Karjakin. Dermed tapte Firouzja sitt tredje strake Armageddonparti.

Fjerde runde spilles fredag kl. 17.00. Da får vi den første forsmaken på høstens VM-match med partiet Carlsen – Nepomniachtchi. De andre partiene er Rapport – Firouzja og Karjakin – Tari. Det blir direktesendte partier bl.a. hos Chess24. TV 2 sender på TV 2 Play og TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, WFM Maud Rødsmoen og Ellen Carlsen.

Les mer om tredje runde hos TV 2 og VG.

3. runde             
Rapport - Carlsen    1-1 0-½
Tari   - Nepomniachtchi 1-1 0-½
Firouzja - Karjakin    1-1 0-½

Tabell              
1. GM Richard Rapport   HUN 5.5
2. GM Magnus Carlsen   NOR 4.5
3. GM Alireza Firouzja  FRA 3.0
4. GM Ian Nepomniachtchi RUS 3.0*
5. GM Sergey Karjakin   RUS 2.5*
6. GM Aryan Tari     NOR 2.0

* ett utsatt parti