BERGENSJAKK

Kandidatturneringen 2020/2021 – 12. runde

Giri vant det viktige partiet mot Caruana
(Foto: Lennart Ootes)

Kandidatturneringen 2020Kandidatturneringen går mot slutten og det ble kjempet hardt i tolvte runde, hvor alle fire partier fikk en vinner. Dette skal være første gang siden 1962 at en runde i kandidatturneringen var helt uten remiser.

Ledende GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2789) vant med svart mot GM Wang Hao (CHN 2763) etter at sistnevnte forsvarte seg dårlig i et sluttspill.

Det ble også svartseier i det viktige partiet mellom GM Fabiano Caruana (USA 2823) og GM Anish Giri (NED 2764). Dette var en sterk seier fra Giri, som tok over i midtspillet og vant med god springer mot dårlig løper.

GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2784) har ikke gitt opp, og slo GM Kirill Alekseenko (RUS 2696) med hvit i denne runden etter at den unge russeren spilte feil i åpningen. Dette var Vachier-Lagraves første partiseier etter at turneringen startet igjen.

Også GM Ding Liren (CHN 2791) tok sin første seier da han vant med hvit mot GM Alexander Grischuk (RUS 2777).

To runder før slutt leder Nepomniachtchi med 8 poeng foran Giri med 7½. Vachier-Lagrave på tredjeplass med 6½ har fordelen av at han er den eneste som kan komme foran Nepomniachtchi ved poenglikhet. I tillegg har han et innbyrdes oppgjør igjen, selv om det er med svart. Caruana på 6 poeng er definitivt hektet av, og det samme gjelder Grischuk på 5½.

Avgjørelsen faller trolig i partiet Nepomniachtchi – Vachier-Lagrave i trettende runde. Hvis franskmannen vinner her er det helt åpent, mens poeng til Nepomniachtchi trolig vil gi førsteplass.

Spillerne har nå en siste hviledag før de to siste rundene. Trettende runde spilles mandag kl. 13.00 norsk tid. Direktesendte partier kan bl.a. følges hos arrangøren og hos Chess24.

Se også omtale av tolvte runde hos Chess24, Chess.com og ChessBase.