BERGENSJAKK

Ny norsk sjakkbok: Win with the Caro-Kann

Rett før påske kom det ut en ny norsk sjakkbok, Win with the Caro-Kann, med GM Torbjørn Ringdal Hansen og Sverre Johnsen som forfattere. Johnsen har tidligere skrevet en rekke bøker, deriblant Spill Siciliansk og How to beat the Open Games, mens dette er den første boken til Hansen.

Boken, som beskrives som et hardtslående repertoar mot 1.e4, kan bl.a. kjøpes i signert og usignet utgave hos Sjakkhuset.

Kristoffer Gressli har laget et lite interjvu med en av forfatterne, som vi bringer her:

Win with the Caro-Kann

Win with the Caro-KannHvorfor skal man spille Caro-Kann?
Torbjørn: Allerede med sitt første trekk bestemmer svart åpningen. Jeg liker å ta styringen rett fra start, og med denne åpningen fører vi spillet dit vi vil. Sammenlignet med en del andre åpninger er Caro-Kann enklere å lære seg. Hvit har færre muligheter enn mot for eksempel 1…c5 eller 1…e5, og i motsetning til mye annet er det lite som kan gå veldig galt fra start. Caro-Kann er altså en trygg åpning, men samtidig er det et glimrende utgangspunkt for å spille på vinst. Det finnes ingen kjedelig avbyttervariant hvor hvit tar livet av all spenning, og mot alle hvits muligheter kan svart søke spennende muligheter.

Etter 1.e4 c6 er hvits vanligste trekk 2.d4 Vi ser selvfølgelig på andre muligheter, men det er dette trekket du kommer til å møte oftest. Her spiller vi 2…d5. I denne stillingen har hvit tre hovedtrekk, 3.Sc3, 3.e5 og 3.exd5 Alle disse mulighetene besvarer vi med en fin miks av aggressivitet og soliditet.

Det som gjør boken litt annerledes enn andre bøker om Caro-Kann er valget av varianter. Leseren presenteres originale ideer, og mange av forslagene vil komme overraskende på motstanderne. Det er flere sterke nyheter, og faktisk blir leseren presentert en del helt nye konsepter.

Jeg har en forkjærlighet for varianten 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sf6 5.Sxf6+ exf6 Dette er kjent som Korchnoi-varianten, og et av mine faste våpen gjennom en årrekke. Jeg tenker det er 100% sunt, og i det siste har selv verdenseliten vendt blikket denne veien. Stillingstypen er av strategisk natur og det er bortimot umulig for hvit å finne en effektiv forberedelse. Man kan derfor sitte trygt bak de svarte brikkene, men som du vil se i boken er det ofte svart som angriper. Jeg tør å påstå at stillingen er enklere å spille for svart!

Arbeidet som har blitt lagt ned i varianten 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 c5 var omfattende, men sluttresultatet er jeg svært fornøyd med. Her går svart virkelig for seier via ubalanserte stillinger.

GM Torbjørn Ringdal Hansen
GM Torbjørn Ringdal Hansen
(Foto: Sjakkhuset 2018)
Hva lærer man i boka?
Torbjørn: Dette er altså en åpningsbok, og det er selvfølgelig dette du vil lære mest om. Ved å lese i denne boken har du et komplett repertoar i hånda, og enkelte ganger vil du kunne velge mellom flere fristende muligheter. En rød tråd i denne boken er at vi søker dynamisk aggressiv sjakk, og angrepsspilleren i deg vil få en oppvåkning.

Det å memorisere alt i boken er en umulig oppgave, og heller ikke noe du bør prøve på. Men det er helt opp til deg hvor grundig du vil gå inn i hver enkelt variant – desto mer du kan, jo farligere vil du være!

Boken er bygd opp rundt instruktive partier. Ved å spille gjennom disse vil du lære de viktigste ideene bak åpningen, og se hvordan dette utspiller seg i midtspillet og sluttspillet. Når man studerer en åpning kan det være lurt være godt kjent med aktuelle planer etter åpningen. Du har altså mulighet til å lære mer enn bare åpningsfasen.

Noen av variantene i boka er strategisk kompliserte. Det handler om mer enn å memorere teoritrekk, og forståelsen er essensiell. Du vil bli bedre kjent med flere posisjonelle problemstillinger, som bondestrukturer, avbytter og planlegging.

Hvem passer boka for?
Torbjørn: Dette er ikke en bok for nybegynnere, men den kan passe fint for ulike nivåer. Når sant skal sies hadde jeg selv lært mye ved å lese en bok som dette, og ambisiøse turneringsspillere finne et sterkt repertoar i denne boken. Det er likevel ikke slik det er bare ekspertene som vil ha utbytte av denne boken. Proffer og amatører plukker opp ulike ting, og via instruktive kommentarer er det mye å lære.