BERGENSJAKK

European Online Blitz Chess Championship 2020

European Online Blitz Chess Championship 2020European Online Blitz Chess Championship ble spilt 18-20. desember. Dette erstattet det ordinære EM i lynsjakk og hurtigsjakk i Polen som måtte avlyses grunnet Covid-19. Betenkningstid var 3 minutter med 2 sekunder tillegg pr. trekk.

Fredag ble det spilt en kvalifiseringsturnering åpen for alle europeiske spillere med FIDE-rating (langsjakk, hurtigsjakk eller lynsjakk) over 2300. Det var drøyt 300 deltakere. Etter 11 runder gikk de 16 beste videre til cupspill med fire parter pr. match. De fire gjenværende spillerne etter lørdagens to cuprunder var klare for semifinale og finale søndag.

Semifinalene var GM Alexei Shirov (ESP 2682) mot GM Matthias Bluebaum (GER 2685) og GM David Navara (CZE 2758) mot GM Gawain Jones (ENG 2657). Begge semifinalene endte 2-2, men etter seier med svart i Armageddon gikk Shirov og Jones videre til finalen.

Første finaleparti endte remis, men deretter tok Jones to strake partiseire og vant dermed 2½-½. Det ble samme sifre i bronsefinalen hvor Bluebaum gikk seirende ut.

Eneste norske deltaker i EM i lynsjakk var FM Noam Aviv Vitenberg (2034), som tok 4 poeng og ble nummer 217 i kvalifiseringen. Beste nordiske spiller ble IM Arnar Gunnarsson (ISL 2425) på 34. plass med 7½ poeng. GM Nils Grandelius (SWE 2651) var regnet som en sterk kandidat til sluttspillet, men gjorde en skuffende turnering med 6½ poeng og 83. plass.

Partier kan spilles gjennom hos Chess24: kvalifisering|finalespill.