BERGENSJAKK

FIDE Online Olympiad 2020 – Delt førsteplass til Russland og India

India og Russland fikk begge gullmedaljer
India og Russland fikk begge gullmedaljer
(Foto: FIDE)

FIDE Online Olympiad 2020Sluttspillet i FIDE Online Olympiad ble avsluttet søndag 30. august med en kontroversiell delt førsteplass til Russland og India. De to gullmedaljørene stilte begge svært sterke lag, med spillere som Nepomniachtchi, Dubov og Artemiev på Russland og Anand, Vidit og Harikrishna på India.

Russland slo ut Ungarn i kvartfinalen og USA i semifinalen, mens India slo hhv. Armenia og Polen. Topprangerte Kina kom ikke engang til kvartfinalen, da de røk ut mot Ukraina i en kvalifiseringsrunde. Se resultatene her.

Finalen ble spilt som to matcher over seks bord. Den første matchen endte med seks remiser, men i den avgjørende matchen startet dramatikken. Tre av de indiske spillerne mistet internettforbindelsen og bare en av dem klarte å koble seg på igjen uten å tape på tid. Delvis som følge av dette vant Russland 4½-1½.

Det indiske laget protesterte og viste til verdensomspennende problemer med internett, særlig i USA, Europa og deler av Asia. Appellkommiteen klarte ikke å komme til enighet og den russiske FIDE-presidenten Arkady Dvorkovic valgte å gi gullmedaljer til begge lag. Dvorkovic forklarer selv årsaken hos Chess.com.

Flere av de russiske spillerne var lite fornøyd med avgjørelsen. De viste til at India selv hadde vunnet kvartfinalen mot Armenia da en av de armenske spillerne mistet forbindelsen til spilleserveren Chess.com. I det tilfellet tapte armeneren på tid selv om feilen så ut til å ligge hos Chess.com og ikke i Armenia. Russerne ville akseptert å spille de to berørte partiene på nytt, men dette var visstnok ikke noe alternativ. Hvis en tilsvarende turnering skal arrangeres i framtiden må man ha faste regler på plass for slike situasjoner.

Se også omtale hos Chess24, ChessBase og FIDE.