BERGENSJAKK

The Magnus Carlsen Invitational 2020 – runde 1 – dag 1

Spillerne på første dag av The Magnus Carlsen Invitational
Spillerne på første dag av
The Magnus Carlsen Invitational
(Foto: Chess24)

The Magnus Carlsen InvitationalOnlineturneringen The Magnus Carlsen Invitational startet lørdag med mange interessante partier. GM Ding Liren (CHN 2836) har tatt ledelsen etter seier 2½-1½ mot GM Alireza Firouzja (FID 2703), mens GM Magnus Carlsen (2881) måtte nøye seg med 2-2 og seier i Armageddon mot GM Hikaru Nakamura (USA 2829).

Carlsen tok en fin sluttspillseier med hvit i det første partiet, men Nakamura utliknet direkte med fint angrepsspill i parti 2. I det tredje partiet ble det et remisaktig sluttspill som Carlsen til slutt klarte å vinne.

På stillingen 2-1 valgte Carlsen med svart den tvilsomme Scheveningen-varianten i Siciliansk. Da Nakamura ikke spilte det kritiske 6.g4! fikk Carlsen raskt en behagelig fordel. Denne rotet han bort med et par raske og svake trekk, slik at hvit sto til vinst allerede etter 20 trekk. Nakamura vant uten problemer og matchen gikk til Armagaddon.

Carlsen valgte svart i Armagaddon-partiet hvor hvit må vinne, men har 5 mot 4 minutter på klokken. Igjen ble det Scheveningen-varianten og igjen fikk svart fordel i midtspillet. Denne gang slapp ikke Carlsen taket og vant en knusende seier.
Det oppsto en uheldig episode i dette partiet, forårsaket av en programmeringsfeil. Spillernes klokker viste korrekt tid for dem, men dommerne og publikum så klokketidene byttet om. Dermed virket det som om klokkene var stilt feil, noe som gjorde at Nakamura i trekk 25 ble forstyrret av en dommer som ba ham avbryte partiet. Amerikaneren spilte likevel videre, men på dette tidspunkt sto han uansett til tap i et parti han var nødt til å vinne.

Matchen mellom Ding Liren og Firouzja ga tre remiser pluss en avgjørende seier til kineseren i andre parti. Det meste spennende partiet var det tredje, hvor Ding Liren etter å ha vunnet Firouzjas dronning endte i et svært komplisert sluttspill hvor motstanderen hadde diverse farlige fribønder i sentrum. Med lite tid på klokken valgte Ding Liren å ofre et tårn for å forsere remis ved trekkgjentakelse.

Første runde avsluttes søndag med matchene GM Fabiano Caruana (USA 2773) – GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) og GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2860) – GM Anish Giri (NED 2731).
Rundestart er kl. 16.00 og partiene kan følges hos Chess24 og TV 2 Sumo. Det er ingen kommentatorer hos TV 2 når Carlsen ikke spiller, men Chess24 har sending på flere språk.

Se også omtale av lørdagens runde hos TV 2 og Chess24.

1. runde                           
Carlsen    - Nakamura       3.0-2.0
Ding Liren - Firouzja       2.5-1.5
Caruana    - Nepomniachtchi    -
V-Lagrave  - Giri              -

Tabell                   
1. Ding Liren       1   3
2. Carlsen          1   2
3. Nakamura         1   1
4. Firouzja         1   0
5. Caruana          0   0
5. Giri             0   0
5. Nepomniachtchi   0   0
5. Vachier-Lagrave  0   0