BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2020 – 13. runde

Caruana med overlegen førsteplass i Tata Steel Masters
Caruana med overlegen førsteplass
i Tata Steel Masters
(Foto: Alina l’Ami og Jurriaan Hoefsmit)

Tata Steel Chess 2020GM Fabiano Caruana (USA 2822) avsluttet Tata Steel Masters med stil og ble den eneste spilleren som vant siste runde. Etter seier i et svært langt parti mot GM Vladislav Artemiev (RUS 2731) endte Caruana på 10 poeng av 13 med ratingprestasjon på 2945. Han var med dette hele to poeng foran GM Magnus Carlsen (2872) på andreplass.

Carlsen avsluttet med remis mot GM Wesley So (USA 2765) i et dørgende kjedelig parti. Dette var først og fremst Sos ansvar, da han med hvit valgte en svært solid variant som ledet direkte til et remissluttspill. Partiet varte så mye som 52 trekk, men begge spilte raskt og hadde mer enn 2 timer igjen på klokken da det bare var kongene igjen på brettet.

Dette var et solid resultat av ubeseirede Carlsen, men med sine 8 poeng endte han et helt poeng bak forventet score og to poeng bak vinneren. Caruana gikk opp 20 ratingpoeng og Carlsen ned 10. Dermed er forskjellen på ratinglisten plutselig bare 20 poeng (2862 mot 2842).

Tredjeplassen gikk til So på 7½ poeng, mens GM Jorden van Foreest (NED 2644) og GM Daniil Dubov (RUS 2683) endte på 7 poeng. Van Foreest har all grunn til å være fornøyd med reultatet og med sin norske sekundant GM Johan-Sebastian Christiansen.

De andre som nådde 50% score og 6½ poeng var GM Anish Giri (NED 2768), GM Viswanathan Anand (IND 2758), GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2758) og GM Alireza Firouzja (FID 2723). 16-årige Firouzja gjorde en fin debut på toppnivå og ledet en kort stund før han møtte veggen i form av tre strake tap.

Spanske Anton Guijarro vant Challengers
Spanske Anton Guijarro vant Challengers
(Foto: Alina l’Ami og Jurriaan Hoefsmit)

I Tata Steel Challengers spilte alle kandidatene til førsteplass remis i siste runde. Dermed ble det førsterangerte GM David Anton Guijarro (ESP 2694) som gikk til topps med 8½ poeng. Spanjolen rykker med dette opp til neste års Masters-gruppe.

GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2635), GM Pavel Eljanov (UKR 2650) og GM Erwin L’Ami (NED 2606) på 8 poeng tok de neste plassene, mens GM Surya Shekhar Ganguly (IND 2636) ble nummer fem med 7½.
GM Nils Grandelius (SWE 2673) tapte med hvit mot IM Vincent Keymer (GER 2527) i siste runde og endte på en skuffende niendeplass med 6½ poeng.

Les mer om siste runde hos Chess24, ChessBase og Chess.com.

Carlsen får nå en lang pause før sin neste turnering, tyske GRENKE Chess Classic som starter 11. april. Før dette spilles et av årets store høydepunkter, Kandidatturneringen, som har avspark i russiske Yekaterinburg 15. mars. Her er Caruana og Liren Ding de største favorittene til å kvalifisere seg til høstens VM-match.